Tegnap este hivatalosan megnyitották a 3. Star Vintage Gold Cup-ot a Gull-tavon, Michigan államban.

 

26 indulóval 7 nemzetből és öt világbajnoki aranycsillaggal a mezőnyben, a Gull Lake Yacht Club ad otthont a felújított öreg Starok versenyének. 2017 óta – amikor is 11 hajó vett részt a versenyen – határozott a fejlődés.

 

 

Nevezési jogosultsága van minden olyan felújított fahajónak, amit modern felszereléssel láttak el. Van egy külön kategória fa rudazatú hajóknak is. Október 3-án startol a verseny és október 5-ig, szombatig tart. Az első két napon három, míg az utolsón két futam kerül megrendezésre. Az idei Vintage világbajnok megnyeri a Robert M. Boudeman Családi Trófeát, valamint az osztály díját, az arany koszorút.

 

Az eddigi két versenyt Paul Cayard nyerte, először Brian Faith-tel, másodszor fiával, Danny Cayarddal, akivel most is indul. Tavaly Cayard mögött másodikként a Greg Smith – TC Belco páros végzett, a harmadik pedig Joe Lodrigan és John Wysockey lett. Mindannyian itt vannak ismét, öt Star világbajnokkal megspékelve: Paul Cayard, Lars Grael, Eivind Melleby, Mark Reynolds és a 92 éves Malin Burnham – aki az 1945-ben nyerte a VB-t Lowell North legénységeként. De rajthoz áll aranycsillagosként John MacCausland, valamint a jelenlegi „30 év alatti” világbajnok Luke Lawrence is.

 

 

A hajók életkorát jól érzékelteti, hogy legfiatalabb hajó száma vitorlaszáma 5808. A legöregebbé 1010!.