A srácok leírták, hogy is volt ez az EB. Ime:

2010 18ft skiff nyílt EB Malcesine

Ismét Garda tavon rendezték meg a 18as nyílt EB-t. A válság sajnos ide is eljutott, csak tizenkét csapat nevezett hét országból. A mezőny eleje így is igen erős volt. Itt volt az aktuális világbajnok GOTTA LOVE IT 7, a többszörös EB győztes SLAM és az élő legenda fia, John Winning Jr. az APPLIANES fedélzetén ausztráliából. Az amerikaiakat a többszörös VB győztes Howie Hamlin képviselte. Természetesen itt volt GP COVERS Dániából aki az európai top  jeles képviselője és az angoloktól a TMF csapata felturbózva Ian Turnball többszörös EB győztes kormányossal. Népes német csapat, franciák és mi magyarok a Liberty Saling Team (Ujhelyi-Gáspár Miklós , Majthényi Mátyás és Szépfy Zsombor) alkottuk a mezőnyt.


Első versenynap: Vasárnap

Du-án fél hármas rajt. Két futam 8-12 csomós trükkös déli szélben. Magyar gének működnek és jókat húzva a pörgős szélben 4. és 6. helyeken futunk be. Az már látszik, hogy a konténeresek nagyon gyorsak de elég jól tartjuk a lépést a dánokkal és az angolokkal. Negyedik helyen állunk a nap végén, ami álomszerű, de tudjuk ez még nem jelent sokat.

Hétfőn reggel jattos északi szélre ébredünk.Fura, hogy a délután kettes rajtnál még mindig 18csomóval fúj. Nagy rigget bevállalunk, akárcsak a mezőny nagy része. Gyengül is a nap folyamán a szél, de az első két futam melós.  Maradt az előző napi lendületből 5,4 helyekre csúszunk, majd a nap utolsó futamára kifogy a lendület 8. Én egyszer közelkerültem a hajó fenekéhez hátulról – szerencsére borulás nem lett belőle. Pedig ebben a futamban fordul elő egyszer, hogy vezetünk egy bójánál. Nap végén 5. –nek futunk be

Kedd. Ezen a napon sem hozza  formáját a tó: Tűző napsütés mellett, gyenge meghaló D-i szél van. Ez  a legrosszabb napunk. Napsütés alapján több szélre számítottunk, de nem így lett. 8 és 9. hely. Ma semmi nem jön össze. Visszaesünk a hetedik helyre összetettben.

Jól jön az esti party és a következő pihenő nap.


Csütörtök.


BIG DAY.

Szélcsendre ébredünk majd megjön a déli. Ideális körülmények, 15-18 csomós szél. Ez pont a határ a két rigg között. Van is nagy fejvakarás a mezőnyben. Kivárás az utolsó pillanatig, van aki kétszer cserél. Végül Seven kicsit szerel és őt követi a mezőny többsége. Mi tökösnek érezzük magunkat, plusz a kis riggünk tíz éves alu árbocos, így egyszerű  a döntés. Be kell vállalni. Rajtunk kivűl még négy csapat gondol nagyot: Appliances – Wuddy Junior – csalódtam volna ha ő nem,Howie, SLAM és a Dánok.

Három futam lett. Az időközben 18-20 csomósra erősödött szélben 22-es pöffökkel. Kapaszkoduk rendesen és kimaradva a bajból „nyugisan körbemegyünk”. Mert baj az van rendesen: a második futamban a kreutz bója után leejtés közben összeakadnak a TMF és APPLINCES hajók. Egymásra borulnak és amortizántak rendesen. Más csapatok esnek-kelnek volt akinél drót szakad… Mi valahogy kimaradunk a szórásból és 4,2,2 helyeket megyünk. Az utolsó futamban már egyedüli nagy rigges csapatként. Seven simán nyerte mindhárom futamot.

Kiérkezve a partra hihetetlen elismerésben van részünk. Mindenki odavan, hogy milyen szépen végigcsináltuk a napot a nagy riggel. Az ütközés vége az lett, hogy a TMF hajója nem volt javítható, és mint ártatlanok megkapták az átlagpontot a verseny összes többi futamára. A listán előre ugrottunk az ötödik helyre, egy ponttal az angolok elé.

Péntek. Végre egy rendes Gardai nap. Klasszikus déli 12csomó, napsütés. Két futam kellett hogy a kiírt tizenkét futamot teljesítsük. A mi feladatunk, az ötödik helynél rosszabbat nem menni. Hosszú futamok, a part mentén tackolgatott fel a mezőny, sokszor a frászt hozva a szörfösökre. Szoros csaták voltak, mi egy 4. és 5. helyezést írtunk.

Ezzel megtartottuk az abszolút ötödik helyezést és legjobb európai csapatként végeztünk!!!

A versenyen természetesen az Ozzik domináltak, SEVEN tarolt, utána nagy csata volt a helyezésekért. Ebben a Slam volt a jobb Aplinces előtt. Utánuk az amerikaiak majd mi és a dánok zárták a sor a németek és franciák előtt.

Eredménylista:


http://www.fragliavela.org/tl_files/contenuti/regate/classifiche/2010%20Ft18%20results.HTM

Fótok:


http://www.fragliavela.org/visualizza-galleria-eng/items/64.html


Ujhelyi-Gáspár Miklós


www.skiffsailing.hu


http://www.youtube.com/user/hunskiff