Az Elliott 770 Országos Bajnokságot 2011. augusztus 25-e és 28-a között rendezte meg a KMPVSE Balatonkenesén.

9 egység állt rajthoz köztük a tavalyi címvédő Münch István. Az első versenynapon csütörtökön rekkenő hőség és szélcsend fogadta a csapatokat. A hosszas parti várakozást követően négy óra után vízre indultak a csapatok. 6-8 csomós nyugati szélben kezdődött a bajnokság első futama. A futamgyőzelmet magabiztos vitorlázással a címvédő Münch István csapata, az  Isa Pur szerezte meg, mögötte Fazekas Lászlóék a Bernáttal, ifjabb Fischer Dezső pedig a Nomádot hozta be harmadikként. Ezen a napon több futamot már nem tudtak rendezni, így partra indultak a csapatok.

Péntek reggel a szélcsend ismét parton marasztalta a csapatokat, így bevárhatták a Pénteki Regatták mezőnyét. A regattás J24-es hajókkal kiegészült mezőny kora délután a vízre indult. 9-12 csomós D-DK-i szélben indult a péntek délutáni futam. A második és harmadik futamon a papírforma jött be, szinte izgalmak nélkül zajlott a bajnokság, hiszen az első három helyen változatlan sorrendben futottak be a hajók. Münch Istvánék két első, Fazekas Lászlóék két második, majd pedig Ifj. Fisher Dezsőék két harmadik hellyel zárták a napot. A negyedik ötödik és hatodik helyen az Aster, a Pegazus és a Sebaj osztozott. Szombat reggelre – az időjárás előrejelzés szerint – megjött a szél és időben vízre indultak a csapatok. 10-12 csomós keleti szélben indult a szombati nap. Mivel a szél kitartóan fújt, így ezen a napon négy futamot vitorláztak az Elliott egységek. A szél olykor 15 csomósra frissült, így néhány egységeknek meg kellett küzdeni az elemekkel, és bizony egy-egy bójafordulónál akadtak nehézségek. Még az élmezőnyben vitorlázókat is megtréfálták a nem várt pöffök.

A bajnokság negyedik futamán is az első három helyen változatlan sorrendben futottak be a csapatok, de az ötödik fordulóban már fordult a kocka. Fazekas Lászlóék megszerezték első futamgyőzelmüket az Aster remek vitorlázással a második helyen futott be, míg Münchék az Isa Purral a harmadik helyet csípték meg. A hatodik futamban ismét Fazekasék értek elsőként célba, Münchék második, Fischerék pedig a harmadik helyen teljesítették a futamot. A hetedik futamban aztán újra helyre állt a „rend” és ismét a Münch, Fazekas, Fisher sorrend alakult ki! Az utolsó versenynapon, vasárnap 6-os alapszél fogadta a mezőnyt. Egy rövid parti halasztás után 11 körül a vízre indultak a csapatok. 20-22 csomós északi szélben indult a nyolcadik futam. Az Isa Pur és a Bernát külön csatát vívtak az élen, de az első leé bójavételnél rossz oldalról vették a bóját, így mire tisztára vitorlázták magukat a Nomád megelőzte őket. Sajnos Münchék a nagy kavarodásban nem javították a rossz bójakerülést, így a befutás után visszaléptek. A Nomád  után a Bernát jött be másodikként majd az Aster. Ezáltal izgalmassá vált a bajnokság, mert az Isa Pur már nem hibázhatott.

Az utolsó futamgyőzelmet ismét a Nomád szerezte meg, a Bernát a második, az Isa Pur pedig a harmadik helyen futott be. A bajnokságot megérdemelten Münch István csapata nyerte immáron zsinórban harmadik alkalommal, Fazekas Lászlóék 1 ponttal maradtak el mögötte és az ezüstérmet szerezték meg, míg a Nomád a bronzéremnek örülhetett. A Tóth László emlékfutam győztese Münch István csapata lett, aki a bajnoki trófea mellé az Eastcraft ajándékát, egy 1 napos vitorlázást is nyert a Jeanneau flotta egyik hajóján.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Csaba Tibor