A jól bevált Tornádó osztály nem lesz ott az ISAF kéttestű válogató eseményén.

Talán még emlékeznek a kedves olvasók, hogy a többtestűek 2016-tól ismét ott lesznek az Olimpián, ezúttal vegyespárosban.

http://www.sailing.hu/versenyzes/elsport/megrultek/462301

A hajóosztályt még nem választották ki, azt későbbre tartogatták. Egy válogató esemény szolgál elvben arra, hogy minden szempontból a legjobb győzzön.

A korábbi Olimpiákon bevált kéttestű hajóosztály a Tornádó volt és az egész vitorlástársadalom megrökönyödve fogadta, amikor kigolyózták az Olimpiáról. Most visszatérőben van a soktestű vitorlázás és ez részben köszönhető volt a tornádistáknak. Mert valószínűleg sokat lobbiztak azért, hogy legyen egy olyan osztály az Olimpián, ami hasonlít a vitorlázás etalonjaként tekintett Amerika Kupáján is használt osztályra. Nos, az ISAF most egy olyan ajánlást hozott nyilvánosságra a leendő hajóosztály számára, amely a Tornádót két lábbal gáncsolja el, az ugyanis a kritériumok alapján részt sem vehet nevezett válogató eseményen. A javaslat pdf-ben:

http://www.sailing.org/tools/documents/MultihullRequestforProposal-[11321].pdf




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

Roland Gaebler (2011-ben Tornádóban Európa-bajnok) sokkot kapott a látottak alapján. A Tornádósok mindenesetre több pontot is vitásnak tartanak a javaslatban. Mint például a 20 lábas konténert (eddig szervezetten, több csapat együtt 40 lábas konténerrel utazott), a két darabból álló árbocot, a 120-140 kilós átlagos legénységsúlyt (ami már most a vékonyabb testalkatúaknak kedvez, akárcsak a 470-esben, 49-esben, szörfben, ráadásul az átlagos 130 kg egy 60 kilós lány esetén csak 70 kilós férfit feltételez).

Gaebler még bízik abban, hogy a józan ész dönt az üzleti érdekek helyett és legalább a válogatón részt vehet az osztály.

Ajánljuk a catsailing.hu remek esélylatolgatását, amely próbálja tisztítani a zavaros képet:

http://catsailing.hu/component/content/article/7-tallozo/510-infusion-kisteso-

A válogatón amúgy a Nacra F20-asa sem vehet részt.