Valahol ott hagytuk abba, hogy a Groupama vezetett több mint 100 mérfölddel. A kocka fordult az elmúlt napokban.



A Groupama pár nappal később lyukra futott, már szél szempontjából, míg a többieket utolérte a front és napokig közel 20 csomós sebességgel közelítettek a kötelezően kerülendő Fernando de Noronha szigetekre. Így vette át a vezetést a Puma és a Telefonica. A Camper (ETNZ) pedig egy hajszállal (kb 150 mérföld) lemaradva követte őket. A Groupama egy kényszerű beigazítással –

lásd térkép

– szépen a negyedik helyre csúszott vissza újabb 150-180 mérfölddel hátrébb. Az Abu Dhabi eközben végleg feladta a szakaszt, mert nem bíztak eléggé a tartalék árbocban.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

Az éllovasok maholnap elérik az Egyenlítőt, azaz az első szakasz – időjárás szempontjából – egyik legkritikusabb pontját, ahol a szél sokszor nagyon gyenge és meglehetősen kevert.

Nagy a küzdelem a Puma (kormányos: Ken Read) és Iker Martínez csapata, a Team Telefónica között: Tegnap óta nagyjából 10-20 mérföldre vitorláznak egymás mellett miközben hol az egyik, hol a másik csapat áll közvetlenül az élen.

Tegnap 17 órakor a Telefonica 5 mérfölddel vezetett és Ken Read is azt jósolta, hogy a spanyolok jobban érkeznek a szélcsendes övezetbe. Késő estére változott a helyzet és a Puma ismét az élre osont. Jelen pillanatban 6 mérfölddel vezetnek.


Fotó: Amory Ross/PUMA Ocean Racing és Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing



Forrás: VOR