Megtartották Nemzetközi Optimist Szövetség éves közgyűlését az Új-Zélandon zajló Világbajnokság alatt.

A közgyűlés egyik szokásos napirend pontja keretében döntöttek a 2013-as Európa Bajnokság színhelyéről és 13/4 arányban, a finnországi Lahti ellenében Balatonföldvárra esett a választás.


Tehát Optimist EB lesz 2013 június 28-július 7-ig Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egylet rendezésében! Az előzetes becslések szerint 200-250 hajó várható, kb. száz kísérővel.

A pályázat elkészítése nagy munka volt, amely a Spari és a magyar optimistesek összefogásával jött létre. Már a tavalyi OP világversenyeken színes információs kiadványokat osztogattak a magyar versenyzők, amely rengeteg adatot közölt a Balatonról, a hazai vitorláséletről, a Földváron korábban rendezett világversenyekről. A döntést közvetlenül megelőző videós, képes prezentáció pedig még alaposabb képet adott a lehetőségekről. A Spartacus olimpikon és sokszoros bajnok vitorlázója, Tenke Tibor által készített bemutató úgy látszik meggyőző volt – a szavazásnál nagy arányban nyert  Földvár.

A munka java természetesen csak ezután következik: meg kell szervezni jó előre a szálláslehetőségeket, fel kell építeni az EB-t kísérő programokat: lesz egyebek közt előverseny, továbbá „clinic” jelleggel a helyi sajátosságokra fókuszáló közös edzés az érdeklődők számára. Balatonföldvár városával együttműködve készülünk a főszezonban érkező 300-350 új vendég fogadására.


A verseny előkészítéséről, a fejleményekről természetesen továbbra is beszámolunk!