A Kalóz Osztály az elmúlt évben vált ISAF osztállyá és mint az ISAF szabályai előírják tavaly rendezett elöször hivatalos EB-t.

Nem is akárhol, mert ez az EB Balatonfüreden zajlott. Perze az osztály múltja és EB azért jóval terjedelmesebb. A hajót magát Karl Martens tervezte 1938-ban. Tehát nem mai gyerek. Valamikor a hatvanas években élte a virágkorát itthon, de a nyolcvanas évek közepén is felfutóban volt, amikor is egy-egy bajnokságra 100-120 induló nevezett. A jelenlegi időszakot is lehet egyfajta virágkornak nevezni, hiszen soha ennyi jó minőségű azonos képességű hajó nem versenyzett még itthon mint mostanában. Persze fele annyian vannak most, de ezt csak az OP mezőny tudja felül múlni.Meg is lett az eredménye, hiszen az első hivatalos EB-n remekeltek a magyarok.

De, hogy a címben szereplő versenyre visszatérjünk, ha egy biznic egyszer beindul akkor nincs megállás. Idén elöször rendeznek Világ Kupát is az osztálynak, méghozzá a kalózzal rendelkező országok között az egyetlen nem európaiban. Egész pontosan Chilében egy idén 100 éves patinás yacht clubban. Valdivia közelében.

A 45 főt számláló mezőnyben elsősorban persze chilei versenyzők vannak, de svájci, német, osztrák, argentin és török egység is versenyez. És hogy, hogy nem, magyar résztvevője is van ennek a derbinek. Németh Ferenc és Németh Kristóf személyében, akik stabilan tartják a 3. helyüket egy chilei és egy német páros mögött nyolc futam után is. A verseny 21-én ér véget és addig is drukkolhatunk a magyar fiúknak.


Magyar Kalóz Szövetség


A Világ Kupa honlapja


Itt meg jó sok kép van