VI. Balaton Regatta 3-4. futam, Szigliget: szombaton szélcsend, vasárnap örömvitorlázás

A meteorológiai elemek gyakorlatilag teljes tárházával meg kellett küzdeni a VI. Balaton Regatta szombati szigligeti futama résztvevőinek.  A túraversenyen volt szakadó eső, napsütés, közepesen erős, változó irányú szél, majd teljes szélcsend –ezek miatt az induló 70 hajóból csak a mezőny fele teljesítette a távot szintidőre. A vasárnapi pályaverseny viszont napsütéssel és kiváló széllel, igazi örömvitorlázással kárpótolta a versenyzőket.

Hiába, ez egy olyan sport, amelyben a tudáson és a hajó felszereltségén kívül a szerencsének, no meg az időjárásnak is jelentős szerep jut. A szombati futamon ez be is bizonyosodott, hisz a rajt pillanatában szakadt az eső, s közepesen erős szél fújt, fineszes, értékes versenynek indult- fogalmazott Dániel Gábor versenyigazgató. Aztán egyszeriben mintha elzárták volna a szélcsapot, az első pályaszakasz után gyakorlatilag szélcsendben kellett volna megtenni a táv második felét. A Szigliget- Balatongyörök- Szigliget- Badacsony- Szigliget táv légvonalban nagyjából 36 kilométer, de a cirkáló és hátszeles szakaszok miatt 40-nél is több kilométert kellett volna megtenni a mezőnynek.

Az ideálisnak éppen nem mondható szélviszonyok, a meteorológia által ígért délutáni szélerősödés elmaradása miatt a versenyigazgató a szabályoknak megfelelően a pályarövidítés mellett döntött, így két hajóosztálynak, a Yardstick II. és III-nak előbb lefújták a versenyt . A Yardstick I. osztálynál a rövidítésre már nem volt lehetőség, így ott ezúttal mindössze két hajó tudta teljesíteni a távot szintidőre.

A vasárnapi pályaversenyen viszont az időjárás kárpótolt: csodás napsütés és jó szél is volt, igazi örömvitorlázásban az induló 52 hajóból 50-en teljesítették is a pályát.


EREDMÉNYEK

VI. Balaton Regatta

túraverseny

, Szigliget

YS. I. osztály

  1. hely: Lábad X (kormányos: Lábady Zsolt)
  2. hely:  Helena (Varga Huba)

YS. II. osztály

  1. hely:  Dolce Vita (kormányos: Sáfián László)
  2. hely: Phoenix (Toldi András)
  3. hely: Pilsner Úr (Ligeti Zoltán)

YS. III.

  1. hely:  Hablaty (kormányos: Stankovics Réka)
  2. hely: Penny (Fazekas Ákos)
  3. hely: Csibor (Simon Pál)


PÁLYAVERSENY

YS I. osztály

  1. hely Lábad X, Lábadi Zsolt
  2. hely Helena (Varga Huba)
  3. hely 8 One (Kulcsár Sándor)

YS II.

  1. hely  Dolce Vita (Sáfián László)
  2. hely  Phoenix (Toldi András)

3.  hely
Pilsner Úr (Ligeti Zoltán)

YS III.

1. hely Catullus Maximus, (Balázs Gábor)

2. hely Penny (Fazekas Ákos )

3. hely
Hablaty, (Stankovics Réka)

A VI. Balaton Regatta következő futamára július 14-15-én Balatonszemesen kerül sor.


szigliget3-800x533.jpg








Fotó: Simonovics János