Versenybírói szemmel.


A hétvégén került megrendezésre a Csopaki Vitorlás Iskola első saját rendezésű versenye, amelyet ifjúsági hajóosztályoknak írtak ki. A megmérettetésre végül a Laser 4.7 és az Optimist hajóosztály versenyzői neveztek be. A két nap alatt a gyenge, változó irányú szélben mind az öt kiírt futamot teljesítették, és a gyerekek kellemes közösségi programokon élvezhették a rendezők vendégszeretetét.A rövid, sablonos bevezető után a továbbiakban a versenybíróság tagjaként szubjektív élményeimet közlöm. Ifjúsági verseny lévén a szervezők külön hangsúlyt fektettek a vízi bíráskodásra, így két motorossal és négy versenybíróval ideális körülményeket teremtettek a 42. szabály ellenőrzésére. Rajtam kívül Hantó Pisti erősítette tapasztalatával a csapatot, a másik két kolléga, Czégai Edina és Margitics Botond pedig novemberben frissen vizsgázottként érkezett gyakorlatot szerezni. A versenybíróság tagjait Tusnai Gabi fogta össze elnökletével.Az élmezőnyök egyik hajóosztályban sem érkeztek meg a versenyre, így a versenybíróság munkájában főszerepet kapott az oktató feladat. Az öt futam alatt végül 14 büntetést osztottunk ki, két hajó kapott két büntetést. A nagy része a rajthoz kapcsolódó szabálysértésekből jött össze: kormányevezésből és testpumpálással való indulásból. Meglepő módon előfordult néhány optimistesnél, hogy kézzel próbált előre vagy hátra evezni a rajtvonalon, ami nyilvánvalóan megsérti a 42.1 szabályt. A pályán jelentős szabálytalankodásokat nem tapasztaltunk, néhány billegő versenyzővel találkoztunk csak. Előremutató és kellemes csalódás volt, hogy a versenyzők megkerestek minket a büntetések magyarázatával kapcsolatban. Ezzel partnerként működtek közre a feladatunk ellátásában, amelyet aztán a verseny végére a látható fejlődés alapján sikerrel végeztünk.
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Egy óvástárgyalásra került sor, ahol az óvó fél maga a versenybíróság volt. Egy sűrű, nagyon gyenge szeles bójakerülésnél az egyik optimistes a jogos jelhelyéről kiszorulva a bója felett haladt el, majd nem tért vissza megkerülni azt. Sajnos a pálya nem megfelelő teljesítéséért ki kellett zárni a futamból, de ez a tárgyalás is oldott hangulatban telt.

Két szigorított rajtot is kiharcolt az Optimist hajóosztály, ami jó felkészülési lehetőséget nyújtott a jövő heti, azonos vízterületen megrendezésre kerülő ifjúsági ranglista versenyre.

A futamokat a parton mindkét napon fogadás egészítette ki: szombaton gulyásleves, vasárnap pedig palacsinta-parti várta a versenyzőket.

Összességében egy kellemes nyárindító hétvégét tölthettünk Csopakon. Azok a fiatalok pedig, akik nem vettek részt a versenyen, sajnálhatják, hogy kimaradtak a jóból, hiszen ideális körülmények között készülhettek volna a jövő heti ranglistaversenyre. Köszönjük a szervezőknek a két szuper versenynapot!


Forrás: rrstrain.blogspot.com