Az MVM Sportegyesület idei második vitorlás versenyét az Optimist hajóosztály versenyzői részére rendezte 2012. augusztus 13-15. között a balatonfüredi Koloska Marina Kikötőben.

Az MVM Optimist Csapatverseny jól illeszkedett az MVM Sportegyesület Ifjúsági Utánpótlás-nevelő Vitorlás Programjának koncepciójához, hiszen a Program többek között ebben a hajóosztályban keresi a sportág jövőbeli tehetségeit.

A verseny, amelyre nyolc négyfős csapat nevezett, különleges volt, hiszen Magyarországon csak Optimist hajóosztályban rendeznek csapatversenyeket.A csapatverseny lényege, hogy a négyfős csapatok elsőként körmérkőzések keretében mérik össze tudásukat és gyorsaságukat egymással úgy, hogy minden csapat valamennyi csapattal megmérkőzik külön-külön futamok keretében. A körmérkőzések eredményei alapján a legjobb négy csapat került az elődöntőbe, majd a legjobb kettő a döntőbe.

A versenyvezető szerepét Fluck Benedek, a Versenybíróság elnökének tisztét Böröcz Bence töltötte be. A verseny során a szervezők nagy hangsúlyt helyeztek a magas színvonálú versenyrendezésre és versenybíráskodásra, ennek érdekében a vízen négy motorosban nyolc versenybíró felügyelte a versenyek szabályszerűségét.A versenynek az időjárás is kedvezett, hétfőn mérsékeltebb, kedden már élénkebb, változó erejű és irányú szélben vitorláztak a fiatalok. A verseny során két teljes körmérkőzést, azaz 56 futamot sikerült lebonyolítani, amely eredményei alapján a négy legjobb csapat az elődöntőben folytatta a megmérettetést.

A csapatverseny több induló részére is újdonságnak számított, azonban a gyerekek minden futam után egyre több tapasztalatot és lelkesedést szereztek és fokozatosan felismerték a versenytaktika lényegét. A versenyrendezők által a futamok között osztott csokik és ásványvíz is hasznosnak bizonyultak a fárasztó megmérettetésben.

A legjobb négy csapat két nyertes futamig mérkőzött egymással a kedd délutáni elődöntőkön. A harmadik helyért végül a két kerekedi csapat versenyzett egymással, amelyből a Kereked Arany csapat (Szilasi Fábián, Nagy Botond, Maróty Mátyás, Nagy Bernát) került ki győztesen.Az első és második hely sorsa a Spartacus (Tenke Áron, Futó Marcell, Oláh Gergő, Ziegler Kristóf) és a RIVE (Erőss Loránd, Roznár Katalin, Lászlófy Ábel, Lászlófy Levente) vitorlás egyesületek csapatai között dőlt el, amely kétfutamos csatában a SPARI csapata bizonyult jobbnak és nyerte el a csapatverseny aranyérmes helyét.

Tekintettel arra, hogy a jó szélviszonyoknak köszönhetően a csapatversenyt a verseny másnapján sikerült befejezni, a szerdai napra a versenyrendezőség háromfutamos egyéni pályaversenyt szervezett a versenyzőknek. A változó erősségű szélben „Up and Down” pályán megrendezett versenyen szoros befutókkal a RIVE és a Kereked versenyzői diadalmaskodtak. A versenyt Lászlófy Ábel, a RIVE versenyzője nyerte, második helyen csapattársa Erőss Loránd végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Szilasi Bence a Kereked Vitorlás Klub versenyzője állhatott fel. A legjobb lánynak járó díjat megérdemelten Roznár Katalin, a RIVE versenyzője nyerte el.

A bőkezű, színvonalas díjazásnak köszönhetően a csapatverseny és egyéni futamverseny legjobbjai a Kutassy László által készített egyedi tervezésű és látványos üveg serlegek és érmek mellett értékes ajándék utalványokkal térhettek haza, amelyek együttes összege meghaladta a 600 000 Ft-ot.

A versenyfutamok mellett számos parti program várta a versenyre érkező versenyzőket, kísérőket, akik számára a vendéglátó MVM Sportegyesület minden este ízletes, több fogásos vacsorával, értékes nevezési ajándékokkal és pólóval kedveskedett.

A verseny megvalósításához a bajnokság névadó szponzora a Magyar Villamos Művek mellett az ERANDO KFt., a PricewaterhouseCoopers Kft, a G4S Security Kft., az SAP Magyarország Kft., az Alcar Hungária Kft, a WOSS Kereskedelmi Kft., valamint az Aon Kft. támogatása is jelentősen hozzájárult.

Az MVM Sportegyesület köszöni a csapatverseny megvalósításában közreműködő versenyrendezők, versenybírók, szervezők közreműködését, a Magyar Optimist Osztályszövetség együttműködését, valamint a versenyzők részvételét és sportszerű küzdelmét.

Bízunk benne, hogy a rendezvény sikerére építve a csapatverseny más hajóosztályokban is meghonosodik a hazai vitorlás sportban.


Fotó: Cserta Gábor, cseropix.huForrás: MVM