Korábban már beszámoltunk az idei Budapest Boat Show-n látható legújabb fejlesztésekről.

A hajókiállítás központi témájának – tradíció és innováció – másik részéről, a klasszikus fa vitorlásokról azonban még nem esett szó.

A Budapest Boat Show egyik legígéretesebb programjának tűnik az élőben zajló favitorlás építés. A fahajó építő mesterek kezeinek munkája nyomán egy klasszikus tavi, kétszemélyes vitorlás, egy Kalóz teste épül meg a rendezvény négy napja alatt, február 14-17. között. A kiállításon látható lesz Pálinkás Csaba „Lady” névre keresztelt Binnen 30-asa. A hajó 1927-ben épült, tulajdonosa négy évig dolgozott a felújításon és sok eredeti részletet sikerült megőrizni az „öreg hölgyön”. A több mint 9 m hosszú és 2 m széles, szivar alakú hajó most teljes pompájában tekinthető meg a Budapest Boat Show-n régi, fahajó építéshez használt szerszámok és egy satupad társaságában.




Binnen 30 – Forrás: www.picula.hu

Az 1930-as évek egyik legnépszerűbb hajótípusa volt a 22-es Binnenjolle, amiből szintén látható lesz egy példány a kiállításon. A típus történetének érdekessége, hogy az 1939-re tervezett Európa-bajnokság megrendezését a II. világháború kitörése megakadályozta, amelyre pedig már készen állt tíz hajó a kikötőben. Ezt követően több mint 70 évvel később, 2010-ben rendezték meg az EB-t Balatonfüreden. A Budapest Boat Show-n látható lesz egy háború előtti időkből származó, fellelt állapotban lévő olimpia jolle is, amilyennel például Heinrich Tibor, a két világháború közötti időszak legjobb és legeredményesebb magyar vitorlázója is versenyzett. A hajók körül régi szerszámok, alkatrészek, háború előtti érmék és kupák várják a hajózás múltja iránt érdeklődőket.

Már csak pár nap és megnyitja kapuit a 22. Budapest Boat Show. Maradt tehát még egy kis idő, hogy kedvezményesen, online megváltsuk belépőjegyünket a kiállítás honlapján (

www.boatshow.hu/jegyvasarlas

). Február 15-én, pénteken hajóvezetői igazolvánnyal a kiállítás látogatása ingyenes. A legfrissebb hírek nyomon követéséhez érdemes csatlakozni az esemény Facebook oldalához:

www.facebook.com/budapestboatshow

.

Mi ott leszünk! Találkozzunk a Hungexpo-n!