Az idei MOB Fair Play díjasok átvették ma az elismerést.


Sípos Péter – Diploma


A Velencei tó „őrangyala”, vitorlázásban a finn osztályszövetség titkára. A Velencei tónál bármikor, ha valaki segítségre szorul, elsősorban rá számíthat. Ez nem feladata, ezért fizetséget nem kap. Saját énjéből fakad.

A példaértékű mentalitására reggelig sorolhatnánk az eseteket, most csak egyet elevenítsünk fel. Beliczay Tamás jégvitorlással rohant bele a tavon egy meleg forrás jégmentes területébe. Sikerült kimásznia, de a következmények felszámolására nem maradt ereje. Ő azonnal a helyszínre sietett és két társával, 1,5 óra munkával, dacolva az időjárással és a körülményekkel megoldotta a helyzetet, önzetlenül segített.  Ő ilyen mindig és mindenkivel, miközben aktív versenyző, edző és szakosztályvezető egy személyben.  Mindig örömmel tölti el, ha valakit megnyer vagy megtart a magyar vitorlás sportnak, nem véletlen, hogy az ő titkári tevékenysége meghatározó az olimpiai finn osztály példamutató nagy létszámának kialakulásában és a nemzetközi szerepvállalásának növekedésében; de sokat tesz a jégvitorlázás népszerűsítéséért, annak biztonságos műveléséért.




Fináczy György – Trófea


A nemzetközileg is sikeres versenyzése során, mindig sportszerűen, a szabályok maximális betartásával, minél jobb eredmények elérésére törekedett. 1970-ben Dublinban, az olimpiai FINN hajóosztályban rendezett Európa-bajnokságon, a nyílt tengeren a hajójából kiesett, az életéért küzdő, spanyol Gerardo Seeligert mentette ki a saját biztonságának kockáztatásával, ezért 1970-ben nemzetközi Fair Play díjat kapott.

Európa-bajnoki bronzérmes, az 1964-es tokiói olimpián 13., Münchenben 8. helyezést ért el. 70 évesen is aktív versenyző, sokszoros magyar bajnok, a sportág „nagy öregje”.

Önzetlenül segítette versenyzőtársait és riválisait. Számos fiatal sportolónak, olimpikonnak nyújtott szakmai, technikai vagy anyagi segítséget; részt vállalt a sydney-i és az athéni olimpiára készülő versenyzők felkészítésében. A hazai olimpia osztályokba tartózó versenyhajó-építésben és fejlesztésében is aktívan közreműködött.

A csopaki Kereked Vitorlás Klub egyik alapítója, későbbi elnöke. Az utóbbi 33 évben aktívan részt vett versenyek szervezésében, vízi-, és jégen történő mentésben, sok fiatalnak segített megszerettetni a Balatont és annak jegét is.






Forrás: finnclass.hu