A magyar csapat a 33-ik helyen végzett

Nem először látunk ilyet: a csapatok hónapokat edzenek egy adott helyen a nagy verseny előtt, hogy felkészüljenek a várható körülményekre. Mindenki megismeri a szelet, hullámzást, áramlatokat – azután eljön a nagy nap, és teljesen más körülmények között zajlik le a verseny, mint amire mindenki számított. Pontosan ez történt a múlt héten lezajlott Dragon Európa-bajnokságon a portugáliai Cascais-ban. A végén sok nagy név betlizett, egy helyi vitorlázó nyert – ő már valószínűleg látott ilyet. A győztes José Matoso, Gustavo Lima és Federico Melo a Drago nevű hajóval.

Második helyen elképesztő hajrával a címvédő német Markus Wieser hajója végzett. Neki sikerült elcsípnie az utolsó futamban egy második helyet: pontosan ekkorra érkezett meg az a szél, amelyre mindenki készült…Sajnos a Kis-Szölgyémi Ferenc-Kiss Tamás-Vezér Károly magyar triónak sem sikerült úgy a verseny, ahogyan számíthattunk rá. „Két éve járunk ide, de ezzel a gyenge széllel, amely Lisszabon felől fújt, szinte sohasem találkoztunk” – mondta a Hanni kormányosa. Az első két futamban elért 9. és 15. hely után negyvenen kívüli helyezések és egy ütközés miatti kizárás sorjáztak. Így az utolsó futamban elért 24. hely sem sokat segített, a magyar bajnok végül a 33. helyen végzett.

De nem ment a sokak által favorizált oroszoknak sem, a legjobb egység csak nyolcadik lett. „Vinci” Hoesch ezúttal a kormánynál kilencedik, az aktuális világbajnok brit Lawrie Smith a 31. helyen végzett.Mindent összevetve újra csak kiderült, hogy a tengeri versenyek sem nyújtanak bombabiztosan egyenletes szeleket és körülményeket. A tavaszi esőzések miatt megáradt folyók például egy eddig teljesen ismeretlen áramlást hoztak az öbölbe, s az utolsó futamot azért kellett félbeszakítani és újraindítani, mert az első hajó nem érte el az előírt 45 percen belül a kreutz-bóját.


Fotó: Fernando Algarvio