Jubileumi versennyel ünnepli 90. születésnapját a Dragon osztály a Balatonon. A „Balaton Classics–Dragon 90” elnevezésű regattára – a Kékszalag eseménysorozat keretében – közvetlenül a Fehér Szalag előtt kerül sor. A nem-szokványos versenyre meghívást kapnak az osztály legendás vitorlázói, a Dragon „testvérei”, a Balaton klasszikus cirkálói, és természetesen minden Magyarországon fellelhető Dragon és tulajdonosaink.

 

   

 

1929-ben Svédországban pályázatot írtak ki egy utánpótlás-nevelésre alkalmas hajó tervezésére. A pályázatot a norvég Johan Anker nyerte, aki olyan hajót alkotott, amely kiállta az idők próbáját: klasszikus vonalai a mai napig minden vitorlázó szívét megdobogtatják, különösen közép és erős szélben kiváló teljesítményre képes, és a mai napig az egyik legnagyobb flottával rendelkezik a tőkesúlyos hajók között a világon.

 

 

Magyarországon 1955-ben épült az – akkor olimpiai – hajóosztály első tagja, a Triton, amely a mai napig is rendszeres résztvevője a versenyeknek. A fából készült Dragonok korszaka az 1972-es olimpiával zárult, Magyarországon 26 ilyen klasszikus hajó épült. Az osztály fejlődése a kilencvenes évek elején lendületet kapott. Nemzetközi szinten az olimpiai osztályok legjobb versenyzői ültek át és vívtak hihetetlenül színvonalas versenyeket, megújítva teljesen a Dragont. Magyarországon az évtized második felében indult meg a fejlődés, amely a hajópark teljes megújulását hozta. A magyar bajnokságokon ma jellemzően 15-18 hajó indul, köztük a 4-5 klasszikus időnként kiváló eredményekkel.

 

 

„Szeretnénk 90. születésnapunkat méltó módon megünnepelni. A Magyar Vitorlás Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club támogatásával az osztály hajói július 11-12-én, a Fehér Szalag előtti csütörtökön és pénteken a balatonfüredi Vitorlás tér előtt a Bahart-mólón illetve a BYC kikötőjében lesznek láthatók” – mondja terveikről Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

 

 

„Nem szokványos versenyre készülünk. A program még formálódik, de biztosan lesz ’Legendák Futama’, csapatverseny közösen a meghívott cirkálókkal és 30as Schärenkreutzerekkel, túra- és pályafutam is. Tervezünk hajószépségversenyt, csapatbemutatkozót és természetesen egy Dragon Születésnapi Party-t is” – árulta el az osztálykapitány.

 

Szeretnék, ha a füredi mólón sétálók is bekapcsolódnának az eseményekbe. Ezért lesznek hajóbemutatók a hajóállomás előtt, és tervezik az osztály emlékeinek bemutatását is. „Szeretnénk, ha egyszer összegyűjthetnénk az elmúlt 50 év Dragon tárgyú relikviáit – ezért kérünk mindenkit, akinek van a múltból ilyen fotója, újságkivágása, filmrészlete, emléke, az vegye fel velünk a kapcsolatot”.