A finn örök!

Maci barátom egyik mondása jut eszembe. Minél öregebbek vagyunk annál többet és jobban tudtunk fiatal korunkban tizes szélben halzolni. Vagy legalább is a kocsmapultnál ezt egyre jobban tudjuk előadni.

Nos, van itt jó néhány ember, aki már nem akar nagy kunsztokat tanulni, de nem elég öregek ahhoz, hogy csak beszéljen róla. Nem akarnak semmiféle vizen rohanásban részt venni, csak klasszikus módon az  egyszemélyes dingik nagy öregjével a finnel szeretne kanyarodni néhányat. Lehetőleg többed magával. Ehhez persze kell, hogy az illető 40 fölött legyen és eljöjjön Tihany alá, ahol a lelkes hazai finnes csapat harmadik alkalommal szervezi a Finn Masters Európa Kupát. A kezdetekben nem titkolt szándékkal ellensúlyozni próbálva a gyakran 300 indulót felvonultató Masters Világbajnokságot kelet felé.



Maga a verseny meglehetősen sikeres volt az elmúlt két évben. Remek szél volt és jó mezőny gyült össze és tényleg vitték jó hírünket a világba. Hogy mennyire, az idén kiderül. Az első évben 39 induló volt, de hamar elterjedt a rendezvény jó híre és tavaly már 61 induló  vett részt  ritka módon túraversenyt is felvonultató megmérettetésen.

Tavaly azért az is kiderült, hogy öregember nem vénember. Vagyis a 71 éves horvát Fabris Minski úgy verte meg a nyikhaj 40,50,60 éveseket, hogy azok csak lestek. Pedig aki ült már finnben az tudja, hogy kell némi kondi hozzá.

Persze azért nem ritkák ezek az esetek a masters mezőnyben. Néhány éve egy cannesi versenyen holmi körömbenövésre fogva nem mentem ki két futamra.  A futam végén kihúzta a hajóját és oda jött hozzám az akkor talán 81 éves Didier Poisson és megrovóan nézett rám. Nagyon picire próbáltam összezsugorodni és nem belehalni a szégyenbe.

Ilyen kérlelhetetlen ez a mezőny. És lehet, hogy itt az a mondás igaz, hogy minél idősebb valaki annál jobb finnes lesz?

Mint minden versenynek a tihanyinak is szüksége van jó szponzorokra.  Az esemény “álllandó” szponzora a Pata Boats, mely az egyik legjobb finn-dingit gyártja a világon. Aki biztosan nem tett rossz lóra, hisz ha csak ennyit növekszik az EK mezőnye,(márpedig a híre jó) mint 2012-re, akkor is az egyik legnagyobb nemzetközi verseny lesz idén.

Jövőre talán Splitbe költözik az esemény és évenként felváltva, hol a Balatonon, hol az Adrián lesz megrendezve az Európa Kupa.

Ezen kívűl elkészült, de még alakul az esemény weboldala, ahol napra készen megtekinthetik az érdeklődők az eseményeket:

http://finnmastersec.org