Páros vitorlásverseny a Tiszán

PÁROS VITORLÁSVERSENY A TISZÁN A vasárnapi verőfényes napsütés és a kellemes déli szél ideális volt a vitorlázásra. A Tiszayacht kikötőből induló, két repülő hollandi típusú vitorlás legénysége városnéző versenyre indult. Céljuk a város déli oldalán a Boszorkánysziget majd a Maros-torkolathoz történő visszavitorlázás volt. A Bertalan hídig egymást előzgetve vitorláztunk, majd a kanyarodó folyón a mederbe egyre jobban befújó szél fokozta a tempót.

A Malina-part előtt fodrozódó vízfelület még távolabbra csalogatott bennünket, de gondolva a délutánra gyengülő szélre az árvízi emlékmű vonalában visszafordultunk. ( Itt már több mint 4 km-re voltunk a kikötőtől, és bár az alacsony vízállásnál nem nagy a Tisza sodrása, a vitorlásban nem jól mutat az evezés.) Az első hajó kormányosa úgy látta elég gyorsak, és a Lapos előtt, a belső rövidebb íven „pillangóztak”, nem húztak spinnakert. A másodikként forduló hollandiban a szelesebb külső ív felé vették az irányt és felhúzták a hátszélvitorlát ami meg is hozta az eredményét, a Belvárosi híd után ismét az élre álltak. A Bertalan híd vonalától már ismét cirkáltunk.

Völgymenetben a széles híd széltakarása nem jelent gondot, mivel a folyó átsodorja a hajót a híd alatt, hegymenetben viszont csak a szélfordulókra jól időzítve lehet átkelni. Ez mindkét hajónak csak többszöri nekifutásra sikerült. A Maros-torkolatig tartó két kilométeres folyószakaszon a gyengülő szél már csak zebracsíkok formájában volt jelen, és az iránya minden befúvás előtt élesedett, majd azt elhagyva tompult. Ez a vitorlák folyamatos állítgatását igényelte. A vitorlások ezen a szakaszon már nem csak egymással, hanem a folyó sodrásával is versenyeztek.

Bár a futamidő jelentősen elmaradt az eddigi rekordtól (1:04:33), a szél kitartott, a két vitorlás célba ért. A futamidőket másodperc pontossággal a hajókban elhelyezett GPS dokumentálja:

Kipper György, Túri Mihály (3:07:30)

,

Csesznok Tamás, Rehák József, Csesznok Anna (3:49:14).

A 2006-tól több sportágban teljesült, fotókkal, videókkal illusztrált 494 futam eredménye megtekinthető a

www.autoinfo.hu/rekord

címen az interneten.