Dr Perczel Márta a legjobb ügyvéd kormányos 2014-ben!

A hagyományoknak megfelelően az idei esztendőben is a nyári ítélkezési szünet megkezdésével esett egybe az igazságszolgáltatási területeken hivatásukat gyakorlók regattája, a IX. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj a Club Aligában.

A verseny nem csak ebből a szempontból képviseli az állandóságot a vitorlás versenynaptárban, hiszen a két főtámogató idén immáron hatodik éve biztosítja támogatásáról a rendezvényt, míg a Club Aliga is negyedik éve látja vendégül a mezőnyt. Persze az állandóság mellett a szervezők fontosnak tartják, hogy évről-évre újabb elemekkel tegyék színesebbé a hétvégét, így idén újdonságként a nyílt és klasszikus osztályok értékelése és a yardstick I. osztály kettébontása bővítette a programot.

Az idei nyár eddig nem minden hétvégén fogadta kegyeibe a mezőnyt, de az Ügyvéd Kupa hétvégéjén igazi kánikula várta a rajtvonalon felsorakozott 42 hajót. Mivel a verseny napjára az előrejelzések rendkívül gyér szelet jósoltak, a rendezőség Balatonvilágos – Balatonkenese – Balatonvilágos – Sóstó – Balatonvilágos távra tűzte ki a pályát felkészülve arra, hogy szükség esetén bármelyik bójánál befuttathassa a mezőnyt. Az óvatosság ugyan indokolt volt, de a szél rácáfolt a prognózisokra és a rajtot követően egy kettes erősségű északi szél „sietett” a mezőny segítségére. Ennek köszönhetően egyetlen hajó kivételével az összes hajó teljesítette limitidőn belül a távot.

A leggyorsabban a Balaton egyik legmodernebb rohanógépe, a nyílt osztályban induló RSM DTM GC32-es katamaránja teljesítette a pályát dr. Szűcs Bálint kormányzásával, a Szűcs and Partners színeiben. Az osztály második helyét az „osztályidegenként” rajthoz álló, a parton kiállítóként is jelen lévő Flaar csapata szerezte meg Kocsis Ákos irányításával.

Az Ügyvéd Kupa vándorserlegét a szombati túrafutam leggyorsabb egytestű hajója, a Principessa nyerte meg, amely 2012 és 2013 után idén sem talált legyőzőre. A hercegnő idén a Szecskai Ügyvédi Iroda színeiben hódította el a trófeát. Másodikként ért célba a 11-szeres Kékszalag győztes kormányossal, Litkey Farkassal megerősített Kállay és Társa Ügyvédi Iroda a Remetével. A bronzérmes csapatot Kaiser Kristóf, a Pécsi Tudományegyetem joghallgatója irányította Soponyai Géza emblematikus hajóján, az Avataron.

A klasszikus hajók versenyében az Ecsedy és Ács Ügyvédi Iroda nyert a Capellával. Második a legendás Kékmadár lett Wossala György kormányzása és dr. Pajor Levente ügyvéd névadása illetve aktív közreműködése mellett. A klasszikus bronz, a Vakapáddal versenyző Fekete Sándor Ügyvédi Iroda csapatához került.



Yardstick I osztályokban az értékelési rendszer módosításának köszönhetően 6 dobogós helyezés került kiosztásra. A yardstick I/1 osztályban az abszolút második helyen befutó Remete állhatott a dobogó legfelső fokára megelőzve a közlekedési bűnügyekből ismert dr. Tóth István csapatát a SleepWalkerrel és a Zalaegerszegi 3. számú Ügyvédi Irodát egy másik Nau370-essel, a Carbonadoval.

Yardstick I/2 csoportban az elmúlt években rendszeres résztvevővé vált dr. Perzel Márta nem talált legyőzőre a Syrius nevű Melges-szel, őt a Levente Ügyvédi Iroda színeiben futó Geronimo követte Szittya Tamás kormányzásával. A dobogó legalsó fokára a vendéglátó Club Aliga csapata fért fel még a Szép Helénával.



A YS II-ben nyert dr. Szalay Zoltán ügyvéd csapata, megelőzve dr. Góbi János ügyvédjelölt J24-essel versenyző egységét és a dr. Holecz – dr. Vida – BB Charter csapatát.

A legkisebb hajóosztályban idén három induló állt rajthoz, közül a szombati távot egyedül a Farkas László kormányozta Lupo teljesítette a Garamvölgyi Ügyvédi Iroda színeiben.

Dr. Zimnic János ügyvéd kezdeményezésére 2010-től az Ügyvéd Kupa értékelési rendszerében külön szerepelnek az ügyvédek által kormányzott hajók. Az ügyvéd kormányosok évről évre nagyobb presztízsű versenyt vívnak az Ügyvéd Kupa keretei között. Az idei évben az abszolút yardstick rendszerben értékelt versenyt dr. Perczel Márta nyerte meg a legjobb ügyvéd kormányosnak járó rangos díjat és a vele együtt járó Festina karórát. A Syrius kormányosa egy három éve tartó hegemóniát szakított meg azzal, hogy legyőzte dr. Prédl Tamás címvédőt, aki még így is elmondhatja magáról, hogy továbbra is ő a legjobb férfi ügyvéd kormányos hazánkban. Az ügyvéd kormányosok versenyében a harmadik helyet a Reginával versenyző dr. Szalay Zoltán szerezte meg. Prognosztizálható, hogy jövőre még kiélezettebb verseny várható az ügyvéd kormányosok között, hiszen a 2014-ben az Avatart kormányzó és a versenyben az abszolút 3. helyet megszerző végzős joghallgató Kaiser Kristóf az ügyvédjelölti pályára lépve, komoly ellenfele lesz valamennyi ügyvéd kormányosnak.



Vasárnap csaknem a mezőny fele készülődött a két pályafutamra ám a teljes szélcsend miatt a rendezőség a vízi halasztás mellett döntött. Egy óra várakozást követően megérkezett egy stabil 3-as erősségű délnyugati szél, így elrajtolhattak az up&down pályára kiírt futamok.

A két futam alapján Yardstick I/1 osztályban a Carbonado, Capella, Avatar sorrend alakult ki, Yardstick I/2-ben pedig a Kékmadár, Szép Heléna, Geronimo trió állhatott dobogóra.



Az előző napi Yardstick I/1-ben aratott diadala mellé vasárnap a Yardstick II első helyét is begyűjtötte a héten rajtoló bajnokságra készülő Litkey Farkas, aki ezen a napon egy J24 kormánya mögött állt rajthoz. Második helyen egy másik „J”, az Imi Jé végzett, a bronzérmet pedig a Macska vihette haza.

Nagy tumultus a Yardstick III-ban vasárnapra sem alakult ki, a két futamon az osztályt egyedül dr. Szollás Rita csapata képviselte az Incifinci fedélzetén.

Az Ügyvéd Kupa az idei esztendőben is hozta a már megszokott színvonalat, a rangos mezőnyt és a fej-fej melletti csatákat, amihez ezúttal is remek időjárás és szélviszonyok társultak. Jövő nyáron a tízedik versenyével jubilál a regatta, várhatóan hasonló izgalmakkal és természetesen ismét valami újítással.


Támogatók:

OTP Private Banking, Volvo Autó Hungária, Festina, Polgár Pince, Dirty Dog, Flaar Boats, Tom Marton Yachting Style, Bike Bro, Bikedoktor, Bella Nautica, Osjecko Pivo, Zephyr mentőmellények


Eredmények:

http://ugyvedkupa.hu/eredmenyek/


Kálmándy Ferenc fotói:


http://compassmagazin.hu/galeria/ix-otp-private-banking-ugyved-kupa—szombat-285/


http://compassmagazin.hu/galeria/ix-otp-private-banking-ugyved-kupa—vasarnap-286/


Antal Gábor fotói:


http://compassmagazin.hu/galeria/ix-otp-private-banking-ugyed-kupa-es-volvo-nagydij—szombat-287/


http://compassmagazin.hu/galeria/ix-otp-private-banking-ugyed-kupa-es-volvo-nagydij—vasarnap-288/


Videó: