Hetedik alkalommal írta ki a Magyar Ügyvédi Kamara az OTP Private Banking Ügyvéd Kupát és Volvo Nagydíjat. Az ügyvédek és az igazságszolgáltatás más területein dolgozók vitorlásversenye idén is a legszínvonalasabb szakmai regatták egyike volt.

A verseny fővédnöke Dr. Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke minden évben kihangsúlyozza, hogy milyen fontos a kollégák a kartársak számára, hogy évi néhány alkalommal, a tárgyalótermeken kívül találkozzanak, sportoljanak, szórakozzanak. A vitorlázás, a golf vagy a tenisz kivalló teret biztosít az ilyen kikapcsolódáshoz.

A résztvevők méltányolták a fővédnök gondolatait és komolyan vették a felhívást, a 48 induló hajóból 36 yardstick I osztályú sporthajó, cirkáló vagy racing-cruiser volt illetve néhány rohanógép a Balaton leggyorsabb hajói közül. Az ügyvéd csapatok nem csak a hajóválasztásnál jártak el gondosan, a kormányosok felkérésénél is a legmagasabb minőséget tartották szem előtt. Wossala György, Litkey Farkas, Székely Antal, Pomucz Tamás, Király Zsolt, Cittel Lajos vagy Rauschenberger Miklós a legeredményesebb vitorlázók táborát erősítik és most egy-egy ügyvéd csapatot irányítottak. Talán az ügyvédek már az időjárást is tudják befolyásolni, hiszen mindkét versenynapon, kifogástalan vitorlázóidőben rendeztek részükre futamokat. A versenyrendezés feladatait Erdélyi Béci és csapata a tőle megszokott ötcsillagos színvonalon végezte, de ugyanez mondható el a Club Aliga munkatársainak parti vendéglátásáról is. A július 20-22-én megtartott rendezvény – talán hét éves múltjának is köszönhetően – népszerű és kedvelt esemény szakmai körökben. A 2012-es évben 45 különböző ügyvédi iroda vett részt a regattán, közülük néhányan több csapatot is indítottak. Pénteken déltől vasárnap délutánig kínált a rendezvény programokat, a hagyományok szerint szombaton került sor a túrafutamra, vasárnap pedig a pályafutamra.




A Gide Loyrette Nouel nyerte az Ügyvéd Kupát

Az elmúlt három évben, a Csók és Társai Ügyvédi Iroda nem talált legyőzőre, két alkalommal Király Zsolt és a Raffica Sailing Team partnereként, egyszer pedig a tízszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas vezetésével hódították el az Ügyvéd Kupát. Éppúgy, mint tavaly vagy tavalyelőtt, idén is többen készültek a trónfosztásra, de közülük talán legalaposabban a francia-magyar ügyvédi iroda a Gide Loyrette Nouel járt el. Megszerezték az idei Kékszalag leggyorsabb egytestű hajóját a Szentkirályi Principessát és kormányosát Rauschenberger Miklóst. Csókék a jól bevált receptben reménykedtek és a Raffica Sailing Teammel társultak. A Lichy Ügyvédi Iroda ügyvédei a Gardazzurra liberában bíztak a győzelmi esélyek latolgatásakor. Az Ecsedi és Ács Ügyvédi Iroda évek óta a Pomucz-Capella párossal aspirál a győzelemre. Idén indult először az Ügyvéd Kupán dr. Pajor Levente ügyvéd, aki a Balaton egyik leggyorsabb 30-as cirkálóját hozta a versenyre és kormányosát ,az Európai Vitorlás Szövetség elnökét Wossala Györgyöt.

A Gide Loyrette Nouel nem hibázott, mindkét versenynapon a dobogó legfelső fokán ünnepelte az Ügyvéd Kupa elhódítását. Csókéknak be kellett érniük a második helyezéssel. A szombati napon harmadikként ért célba az Ecsedi és Ács Ügyvédi Iroda 70-es cirkálója.

Az előnyszámrendszer szerinti sorrendben, a gyorsabb hajók mezőnyében szintén a Gide Loyrette Nouel és Szentkirályi Principessa párosítás nyert, míg ebben az osztályban ezüstérmet szerzett dr. Pajor Levente ügyvéd és csapata. Harmadik helyre küzdötte fel magát a mezőny legvidámabb egysége, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda, a dr. Prédl Tamás által kormányzott Admiral-X nevű hajóval. A vasárnapi pályaversenyen ugyan ez az eredmény alakult ki a yardstick I osztályban.

Yardstick II-ben aranyérmes lett a Dévényi és Csuka Ügyvédi Iroda megelőzve a Zamecsnik Posfai és Társai Ügyvédi Iroda hajóját. Harmadik helyezettként a Friends nevű csapat állhatott fel a dobogóra. Vasárnap, hasonló eredmény született azzal a különbséggel, hogy a bronzérmek dr. Nagy Orsolya ügyvéd csapattagjainak nyakába kerültek.

Idén mindössze négy hajó küzdött a yardstick III osztályban. Szombaton a Garamhegyi Ügyvédi Iroda, Németh és Tímár Ügyvédi Iroda, dr. Csóka László Ügyvédi Iroda sorrendben végeztek a hajók, míg vasárnap Csókáék nyertek, a Németh és Tímár megtartotta ezüstérmes helyét.

Az eredményhirdetéssel egybekötött szombati gálaműsor házigazdája Árpa Attila volt, a Magyar Ügyvédi Kamara képviseletében dr. Zimnic János köszöntötte a résztvevőket, a műsor zenei repertoárjáról a Hello Kids zenekar gondoskodott.




Prémiumverseny prémiumszolgáltatást nyújtó partnerekkel

Az OTP private banking szolgáltatása, a Volvo autói, a Seiko órái, a Chivas Regal whisky, a villányi Polgár Pincészet borai, a Nespresso kávé, az Osjecko Pivo vagy a Cannondale kerékpárok valamennyien a magas minőséget fémjelző termékek, melyek jól reprezentálják a résztvevők fogyasztási szokásait is.

Az OTP, mint a verseny névadó támogatója, ügyfeleit is vendégül látta a regattán, sőt a verseny ideje alatt parton maradóknak tartalmas programot szervezett. A széles gasztronómiai kínálaton túl, nézőhajót állított „csatasorba” a rajtot és a befutót megtekinteni kívánó érdeklődőknek. A Juditta nevű kalandvitorlás többször fordult a part illetve a rajt-célterület között, hogy minél több résztvevőnek bemutassa a vitorlásversenyt. A sétahajózás és a színvonalas ebéd után Zséda és Király Viktor szórakoztatta a közönséget.

A Volvo mindhárom versenynapon kiállított, elhozta legújabb modelljeit. Megtekinthető volt a nemrégen bemutatott V40-es modell is. A Seiko különböző játékokkal, vetélkedővel várta az órák iránt érdeklődőket.

A Chivas Regal pénteken és szombaton is a rendezvény záróeseményét celebrálta, mind a két nap Chivas Regal party tette emlékezetessé az éjszakába nyúló szórakozást. A résztvevők, a Chivas Regal név hallatán két dologra biztosan emlékezni fognak, a minőségi prémium whisky-re és a whisky-t felszolgáló gyönyörű hölgyekre.

Napközben a Nespresso folyamatosan kínálta kávékülönlegességeit. Polgár Zoltán borász, szombati vacsora előtt tartott borkóstolója szenzációs felvezetést adott a svédasztalos vacsorához. A tartalmas ebédet és vacsorát követően akár arra is volt lehetőség, hogy a Bikedoktor.hu standján kerékpárra ülve, némi sporttal kompenzáljuk a bőséges étkezéseket.

Az állandó online kapcsolatra vágyó versenyzőknek pedig a Vannet.hu biztosított az egész hétvége során ingyenesen műholdas, szélessávú internet elérést a rendezvény területén.




Ügyvéd a kormánynál

Az Ügyvéd Vándorkupa elnyerése mellett hasonlóan rangos küzdelem folyik az ügyvédek által kormányzott hajók között. Dr. Zimnic János ügyvéd által alapított díj évről évre nagyobb népszerűségnek örvend és hasonlóan rangos cím, mint a leggyorsabb ügyvédi irodáé. A tavalyi győztes dr. Prédl Tamás már a verseny előtt fogadkozott, hogy szinte felesleges visszaadnia a vándorkupát, hiszen idén úgyis megvédi címét. Természetesen mások is fenték a fogukat a vándorkupára, így a címvédés nem ígérkezett egyszerű feladatnak. A nehézségek ellenére idén is Prédl feliratú réztábla kerül a vándorkupára, mivel az Admiral-X volt a leggyorsabb ügyvéd által kormányzott hajó. A második helyen dr. Hódy Gábor végzett, megelőzve a Holczer Jákó és Boross Ügyvédi Iroda kormányosát dr. Horváth Lászlót.

Amellett, hogy a legjobb ügyvéd kormányos egy Seiko karórával gazdagodott, a Volvo Autó Hungária felajánlásából valamennyi dobogós helyezett egy Volvo személygépkocsit is kipróbálhat egy teszthétvége keretein belül. A legeredményesebb női ügyvéd kormányos az Elan 310-est irányító dr. Perczel Márta volt.




Elan 310-es flotta az Ügyvéd Kupán

Az El Yacht chartercég Elan 310-es flottájának minden hajója versenyzett a VII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj elnevezésű regattán. Az Elan hajók versenyét a Bodnár és Társai Ügyvédi Társulás nyerte megelőzve a Fehér DA és dr. Perczel Márta ügyvéd csapatait. A chartercég különleges, kifejezetten erre a versenyre kialakított ajánlata vonzó volt a hajóval nem rendelkező irodák számára, sőt a hajókhoz biztosított kormányosok még egyszerűbbé tették a döntést azok számára, akik most akartak első ízben belekóstolni az Ügyvéd Kupa hangulatba. Az ügyvédek mellett Csengeri Attila színművész és Polgár Zoltán borász is az Elan 310-est választották az Ügyvéd Kupán.


Kishajók a nagyok között

Az Ügyvéd Kupa résztvevői kipróbálhatták a legújabb egyszemélyes hajóosztály hajóit. A D-One standon hajók és autentikus szakmai tájékoztatás várta az érdeklődőket. Rövid tájokozódás a hajó kezeléséről és már indult is a vonta kifelé a kikötőből, hogy a vállalkozó kedvű nagyhajós versenyzők belekóstoljanak a víz közeli élményt nyújtó kishajós versenyzésbe. A rendezvénykikötő területe arányosan lett felosztva, a keleti mólón, a sója közelében a D-One hajók, a nyugati mólószáron a modellvitorlások, a nyílt vízen és a kikötőmedencében a nagyhajók voltak.


48 + 21 hajó

Az Ügyvéd Kupa sok izgalmas programnak adott teret, az egyik ilyen vitorlásversenyhez szorosan kapcsolódó látványosság a modellvitorlások versenye volt. A II. Compass RC Regatta az egyméteres modellvitorlások versenye, melyre rekordszámú résztvevő nevezett, szám szerint 21 versenyző illetve hajó. A versenyt ifj. Csóka László pécsi versenyző nyerte, második a soproni Horváth Zsolt lett, míg a harmadik helyen a szintén soproni Garay György végzett. Az egyméteres hajókat is számba véve az Ügyvéd Kupán mindösszesen 69 vitorlás szelte a habokat versenykörülmények között.


Fotó: Leiner András