Egy korszak kiemelkedő, mégis csendes, szerény alakja távozott

A gyászoló család fájdalommal tudatja, hogy Berecz Tibor mérnök, a magyar vitorlás sport technikai támogató körének egyik nagy alakja 88 éves korában február 5-én csendesen elhunyt.

Élete szorosan összekapcsolódott a vitorlás sporttal. Bár az utóbbi időben kevesebbet volt a Balaton partján, emlékét sok eredmény őrzi.

Tibor sok éven keresztül vezette az általa „fondorlatosan” megszerzett Huba motorost Balatonföldváron. Ugyanitt a mólóra vezető hídon, a sétáló nyaralók nemzedékei gyönyörködhettek egy különleges, csak itt létező látványban, ahogy a versenyre induló, vagy onnan érkező sudár Csillaghajók a vitorlástelep és a kikötő vize között, a gyaloghíd résében közlekedtek kecsesen oldalra döntve egy fura sólyakocsi jóvoltából. A világon egyedülálló szerkezet, a Star-kiemelő Berecz Tibor mérnöki leleményét és keze munkáját dícsérte.

Emlékét őrzi a magyarországi vitorlássportban a versenyeredmények számítógépes értékelésének bevezetése is. A 70-es évek elején, korát messze megelőzve állított össze ilyen rendszert munkahelyi mikroszámítógépén. A rendszert debütálásától kezdve 100-200 hajós bajnokság értékeléséhez használták sikerrel. Mindez a számítástechnika minigépes korszakának születése (70-es évek második fele) előtt történt!

Az 1988-as Optimist Európa Bajnokságon számítógéppel (Commodore-64) és plotterrel készített bója-diagramja szintén annyira úttörő munka volt, hogy az olimpiai résztvevők elismerését is kiváltotta. Az eredmény megjelenítés e módját nemzetközi regatták is szélesedő mértékben alkalmazták a következő évektől.

Csendes, szerény és nagytudású ember volt, a motoros állomány jó gazdája. Régi hajó felújítása, új üzembe állítása és a hajópark működtetése soha nem vethetett fel olyan problémát, amelyet megoldatlanul hagyott volna. Vérbeli hajós ember, aki otthon volt a vizen is. Soha nem hivalkodott, tolakodott, véleményét tudását szívesen megosztotta, jó beszélgetésekhez kiváló partner volt. Munkatársai, sporttársai és a közelében élő fiatal sportolók tisztelték, megbecsülték.

Mérnöki tudásával, kritikus, de mindíg pozitív hozzáállásával a vízisport versenyrendezési, és adminisztrációs területét eredeti újdonságokkal gyarapította. Talán csak kevesen emlékeznek rá, ahogy a naplementét nézik párjával és barátjukkal, Starnfeld Ivánnal a balatonfüredi mólóról.

Emlékezzünk rá! Korszakának kiemelkedő alakja volt.

Egyénisége hiányozni fog, de hagyatéka velünk él a vitorlás mindennapjainkban.


Forrás: http://hunsail.hu/hu/hirek/nekrolog/berecz-tibor-1927-2015