Élvonalban végeztek a magyar vitorlázók a Világkupán

 

Újabb fantasztikus eredmények születtek a magyar vitorlázóktól a Vitorlázó Világkupa Sorozat hyéres-i fordulóján, Franciaországban. Két futamgyőzelem, 4 harmadik hely, 2 döntő részvétel. Érdi Mári Laser Radial hajóosztályban 5., a Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta 470-es páros 10. helyen végzett a világklasszis mezőnyökben.

 

Április 24. és 29. között, 10 plusz egy döntő futmot rendeztek az olimpiai hajóosztályok számára Hyéres-ben. Talán a Gyapjas testvéreknek a negyedik futamban elért győzelme fejezi ki legjobban a magyar élversenyzők – és ezzel a magyar vitorlázás – elismertségét, amikor “a 470-es osztály legjobbjai gratuláltak“ – mesélte Gyapjas Balázs a futamgyőzelem értékelésekor. Ami alig egy hónapja, az olimpiai hajóosztályok egyik jelentős európai versenyén a Trofeo Princessa Sofia-n elkezdődött, a Világkupa utolsó, hyères-i fordulóján folytatódott, illetve megerősödött. Immár 4 magyar egység tartozik a világ legszűkebb elitjébe és csak hajszállal tart hátrébb az ötödik hajó. Berecz Zsombor mellett a férfi és a női Laser osztályokban, és a férfi 470-esben is vannak győzelemre is esélyes magyar egységek.

 

Érdi Mári ismét a döntőbe jutott és ezúttal végül az ötödik helyet szerezte meg úgy, hogy futamot nyert és begyűjtött egy 3., egy 5. és egy 9. helyezést is a 64 fős mezőnyben. “Nagyon nehéz volt ez a – Hyères-ben egyébként nem megszokott – gyenge szeles verseny, így különösen örültem az ötödik helynek” – értékelte Mári a versenyt. Érdi Mári számára a folytatás kis pihenővel kezdődik az ugyancsak franciaországi, de atlanti-parti La Rochelle-ben, majd edzésekkel folytatódik az egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra.

 

A 470-ben versenyző Gyapjas Balázs és Zsombor testvérpár Hyères-ben hatalmasat lépett előre, futamot nyertek – az extraklasszis ausztrál egység előtt -, begyűjtöttek még két 3. helyet is, bekerültek az éremfutamba, megelőztek egy csomó világklasszist összesítésben pedig a 10. helyen végeztek, “nagyon örülünk ennek a helynek, ami a legjobb az eddigi karrierünk során”. – összegzett Gyapjas Balázs. Számukra most egy kis pihenő jön, Zsomborra vár az érettségi, utána pedig következik a nyílt Európa-bajnokság, ahol szintén az első tízet célozzák meg.

Férfi Laser Standardban két magyar versenyző is rajthoz állt a 68 fős mezőnyben. Vadnai Benjamin saját előzetes várakozásainak – “az első húszba várom magamat” – megfelelően versenyzett, összetettben a 17. helyen végzett és ő is begyűjtött egy futambeli 3. helyet. “Ez egy gyenge szeles verseny volt, örülök az eredményemnek és az EB-n is jó lenne az első 20-ban végezni – kommentálta a versenyt Benjámin, aki testvérével, Jonatánnal a verseny után azonnal tovább is indult La Rochelle-be, ahol egy hét múlva ők is részt vesznek a Laser Európa-bajnokságon. Jonatánnak – aki végül a 36. helyet szerezte meg összetettben – egy 5. helyezés volt a legjobb eredménye.

 

A Vitorlázó Világkupa Sorozatról
A világkupa sorozat, az olimpiai hajóosztályok professzionális vitorlázói számára, meghívásos alapon megrendezésre kerülő, éves versenysorozat. 75 ország több mint 2000 világklasszis vitorlázója verseng a sorozatban, ami folyamatosan lehetőséget biztosít számukra az összemérésre, annak érdekében hogy a legjobban közül is a legjobbak lehessenek az olimpiai vitorlázásban.