A magyar Dragon osztály májusban igen intenzíven kezdi a balatoni vitorlás évadot.

A hagyományoknak megfelelően május 1 és 3. között a Hungária Yacht Club látja vendégül ennek a rendkívül népszerű, elegáns, sportosan klasszikus hajóosztálynak a képviselőit. A HYC Kupa a maga kilenc tervezett futamával jó bemelegítés lehet a szezonra.Egy héttel később a ugyancsak Balatonfüreden folytatják a dragonosok. Május 9-10. között kerül sor a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében a Németh István Emlékversenyre, amely már jól jelezheti az erőviszonyokat a közelgő országos bajnokság előtt.

A magyar bajnokság névadó támogatója immár sok éve hagyományosan az Erste Private Banking. A regatta egyúttal nemzetközi verseny is, amelyre a 15-18 magyar egység mellett Németországból, Svájcból és Ausztriából is várnak résztvevőket. Az Erste Private Banking Dragon OB rendezője az MVM SE vitorlás szakosztálya, s a regatta bázisa a balatonfüredi Atomerőmű kikötő lesz. A versenynek azért is nagy a jelentősége, mert 2018-ban jó eséllyel a Balatonon kerülhet sor a Dragon Európa-bajnokságra, s a külföldiek már most is ismerkedhetnek a viszonyokkal.Két magyar hajó számára az évad persze már korábban elkezdődött. A két évvel ezelőtti világbajnoki negyedik helyezett Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly alkotta hajó idén télen Cascaisban készült az évad nagy versenyeire, s júniusban közvetlenül a magyar bajnokság után indulnak La Rochelle-be, a világbajnokságra.

Gömbös Lóránd hajója, a Jampec idén márciusban már Cannes-ban szerepelt az osztály egyik nagy nemzetközi megmérettetésén, s várhatóan ismét velük kell majd megküzdenie annak, aki a balatoni versenyeken győzni akar. Tavaly „Gömbi”-ék nyerték a magyar bajnoki címet, amely évről évre rendkívül szoros küzdelemben dől el.De nemcsak az élen dúlnak kiélezett csaták. A mezőny további tagjai, a versenyeken aktív 15-20 hajó is egyre gyorsabb. Az osztály erejét mutatja, hogy idén egy újabb hajóval bővült a flotta. Egyre többen értékelik a klasszikus szépséget is: a fából épült öt-hat egységből álló klasszikus flotta hajói egymás között is komoly harcot vívnak, számukra az idény csúcspontja a júliusi Dragon Classics verseny lesz Ausztriában.


Fotó: Mag Andrea – Magyar Dragon Szövetség