avagy a Szparis 29er csapat idei első edzőtábora Barcelonában

Barcelona 11 fok, de a taft még mindig tart – nincs meleg most arrafelé sem. De még mindig jobb, mint idehaza, ahol legfeljebb remekbe szabott jégvitorlások karcolják a balatoni jégtükröt.

A Spartacus Vitorlás Egylet 29er-különítménye Goszleth Marcell edző vezetésével a katalán főváros felé vette az irányt.

Goszleth Marcell beszámolója:


A hideg és gyenge szeles Adriát magunk mögött hagyva január 20.-án áttelepültünk Barcelonába.A Katalán fővárosban létezik egy vitorlás központ, amely ízig-vérig a versenyvitorlázók szempontjait szem előtt tartva született. Akiknek itthon a tatai vagy dunavarsányi központi edzőtábor mond valamit, az képzelje el ugyanezt a tengerparton vitorlázókra szabva. Megtalálható itt minden, ami a nyugodt felkészüléshez kell, a megbeszélésre alkalmas helyiségektől a szuper konditermen át a vitorlás ruhaszárító helységig – egy épületben.Ez a helyszín a remek körülmények mellett azért is kedves lehet nekünk, mert napjaink legjobb magyar vitorlázója Berecz Zsombi épp itt nyert Eb-ezüstérmet tavaly.Ebben a komplexumban vertünk tábort az év első három hónapjára, hogy a sok vitorlázott óra mellett próbáljuk magunkba szívni a profi sportolók szemléletét is. Segítségünkre volt ebben a sok nemzetközi csapat, a svájci Optimistesektől a GC32-es katamarán versenyzőkig mindenki.Napjaink 7:30-kor a konditeremben kezdődtek és ugyanitt végződtek estefelé. A srácoknak kellett pár nap amíg felvették a ritmust és egyre fáradtabban bár, de fokozódó odafigyeléssel végezték a feladataikat.A vízen nagyrészt közepes szelekben gyakoroltunk, amelyhez rendkívül nehéz hullámzás párosult. A kikötő előtt húzódó hosszú partfalról visszaverődtek a hullámok, így nagyon kaotikussá tették a pályát egy pár négyzetkilométeres területen. Főként bőszélben volt ez gond s ennek is köszönhető, hogy minden páros ízelítőt kaphatott a skiffekben jól ismert: lefúr a hajó orra-repül a legénység előre-felborul a hajó – eseménysor élményéből. A sverten állva is zsonglőri praktikákat kellett bevetni, ha talpán akart maradni az ember. Pár nap elteltével mindenkinek fájt kívül és belül is több helyen, de a fiúk becsülettel küzdve állták a próbát.Két hét hazai pihenő után újfent utazunk és folytatjuk kalandjainkat a tengeren.


wwww.jpg

A 29er ifjúsági osztály messze a legdinamikusabban fejlődő nemzetközi ifjúsági AWS hajótípus. Ez az osztály kiválóan felkészítheti az ifjúságot egy nagy teljesítményű, gyors szkiffel való eredményes versenyzésre, megadhatja nekik a modern vitorlázásban alkalmazott vitorlabeállítás, taktika és stratégia alapjait. Optimális elő-osztálya tehát az olimpiai 49er illetve 49erFX típusoknak. Ezen felül a 29er-ben alapos tudást szerző ifjúsági versenyzők sokkal könnyebben lesznek képesek beletanulni akár a többtestű hajókkal való versenyzésbe, mint például a 420-as osztályban gyakorló társaik. Így a 29er ifjúsági elő-osztálya lehet akár a Nacra17-es olimpiai osztálynak is.
A Magyar 29er Osztályszövetség már megkezdte a tagfelvételt. A tagfelvételhez szükséges nyomtatvány megtalálható a Magyar 29er Osztályszövetség

Facebook-oldalán

. Az Osztályszövetségbe való belépés a 29er Osztályszövetség elnökségének pozitív írásbeli visszaigazolásával és a tagdíj befizetésével válik elfogadottá.