Az Ocean Sailing SE keretében márciustól novemberig tartok egyhetes adriai tanfolyam/gyakorló vitorlástúrákat akár teljesen kezdők számára is. Viszont jöhetnek gyakorlottabb vitorlázok is, mert vannak egyhetes gyakorló vitorlástúráink is, mint például az Adria átkelő vitorlástúra, ahol Horvátországból átvitorlázunk Olaszországba és vissza. Van olyan gyakorló/tanfolyam vitorlástúránk, ahol a déli szigetek körül vitorlázunk, és akár Dubrovnikig is levitorlázunk. Vannak olyan tanfolyamok, amikor észak felé vitorlázunk akár Losinj/Rab szigetekig. A tanfolyamok egy részének végén a horvát B típusú tengeri hajóvezetői jogosítvány is megszerezhető.

 

40 csomós bórában félszelezés Pag sziget mellett (bóra felhők a távolban)

 

A túráink fő célja minél több vitorlázás különböző körülmények között (mérföld és tapasztalat gyűjtés). Minden tanfolyam/gyakorló túránkon van éjszakai vitorlázás is (estétől reggelig). Az elméleti oktatás egy része angol nyelven történik, mert a tengeri vitorlázás nyelve az angol, ezért az egyhetes adriai vitorlázás során nagy hangsúlyt kap a szaknyelv alapjainak elsajátítása angolul. Továbbá az is nagyon fontos, hogy mindenki azt kapja, amiért jön, és ezért is van személyre szabott oktatás a csoporton belül. Először is mindenki azt gyakorolhat, amit szeretne, de persze azért az én ajánlásaimat is célszerű követni.

 

Spizés Bf. 4-5 szélben a naplemenében 

 

Minden gyakorló/tanfolyam vitorlástúra más, mindig az időjárás és a szél iránya/erőssége dönti el, hogy pontosan merre vitorlázunk. Ritkán és keveset motorozunk, csak a manőverek gyakorlása miatt. Nagyon fontos téma a tanfolyamok során a ‘passage planning’ vagyis az útvonaltervezés, és ezt csak ilyen körülmények között lehet tanulni, vagyis a csapattal közösen készítjük a tervet minden nap figyelembe véve a körülményeket, főleg az időjárást.

 

Vitorlázás viharos bórában (kormányzási gyakorlat)

 

 

 

A tanfolyam/gyakorló vitorlástúráink tematikája:

 

1. Gyakorlati oktatás:

 

motorkezelés
vitorlakezelés és hajókezelés (teljesen alapoktól)
kormányzás
kikötői manőverek
horgonyzás és bójára állás
MOB – „Ember a vízben!” mentési gyakorlat
viharvitorlázás (pl. heave-to) és reffelési gyakorlatok
spinakker kezelés
a hajón van AIS és radar és ezek kezelését is megtanuljuk, és persze a többi hajóműszert is folyamatosan kezeljük
az éjszakai vitorlázás estétől másnap reggelig tart (non-stop 14-18 óra), az Adria átkelésen a két hosszú non-stop szakasz, általában 12-30 óra
árbócmászás

 

2. Elméleti oktatás:

 

part menti navigáció
COLREG (vagyis szabályok a vízen)
VHF rádiózás
mágnesesség
tengerrajz (főleg az Adria a téma természetesen)
meteorológiai ismeretek (főleg itt is az Adria a téma)
tengerjog

 

 

A tanfolyamunkon az elméleti és a gyakorlati oktatás együtt van, ahogyan arra a ‘valódi’ vitorlázáskor szükség van. A hajóvezetési ismeretek, a hajók műszaki jellemzőik, a gépészet, a környezetvédelem és a biztonság kiemelt témáink, sok minden más mellett. A gyakorlatias témáink: útvonaltervezés nappal, éjszaka, és a nagy forgalmú területeken, hajó és felszereléseinek karbantartása, őrségbeosztás, a legénység irányítása, élet a hajón, tengeri etika, a kapitány adminisztrációs feladatai, csillagászati navigáció, árapály hajózási és túléléstechnikai ismeretek.

 

 

Minden olyan témáról beszélgetünk és/vagy gyakoroljuk, ami egy önálló vitorlástúrán előfordulhat. Bármit lehet kérdezni, és természetesen soha nincs rossz kérdés… Személyes célom a vitorlázás megszerettetése.

 

Az alábbi egyhetes adriai gyakorló/tanfolyam vitorlástúráinkon vannak még szabad helyeink:

 

jún. 23 – 30. / jún. 30. – júl. 7./ szept. 1-8.

 

Valamint az Adria átkelő gyakorló vitorlástúránkra is lehet még jelentkezni: ápr. 14-21.

 

 

Jó szelet!