Nem kis meglepetésre a Team New Zealand vezetője Grant Dalton bejelentette, hogy lecserélik a 2021-es Kupán szereplő hajóosztályt.
 
„Elnézést kérek minden résztvevőtől, de úgy döntöttünk, hogy megadjuk magunkat a tervezési képtelenségeknek és a továbbiakban új hajóosztályra váltunk a 75 lábas foil-os hajóosztály helyett” -mondta Dalton „Átértékeltük a helyzetet és mivel úgy látjuk nem érdemes belefektetni a foil-os technológiába, visszatérünk a hagyományos hajótesthez és nem erőlködünk tovább. Hiába az új anyagok és az új hidrodinamikai elvek, mégis csak az az elképzelés kezd beválni, hogy a hajó az legyen hajó.”

 

Ezen kívül a kiwik szakítottak a hagyományokkal és One Design alapokra helyezik a Kupa osztályhajóját (Kép). Ez azt jelenti, hogy kevésbé a pénz és sokkal inkább a vitorlázó tudás fog dominálni a híres regattán. De, hogy ne legyen olyan egyértelmű a verseny, vissza is tértek ahhoz a hagyományhoz, hogy a kihívóknak „lábon” kell a regatta színhelyére megérkezniük a versenyhajójukkal. 

 

Az amerikaiak és az angolok rögtön tiltakozásuknak adta hangot, hisz ők már rengeteg pénzt fektettek a fejlesztésekbe és mint ilyen elveszni látszik az eddig felépített technikai előnyük. Az ellenkező oldalon viszont a kisebb csapatok üdvözölték a változtatást, hisz így esélyt kaptak az esetleges jó szereplésre.

 

 

Dennis Conner az egyik America’s Cup csapat vezetője reményét fejezte ki, hogy végre vitorlázással tölthetik az időt és nem a laborokba pazarolják azt. „Már reményt vesztettem, hogy soha nem lesz már hagyományos vitorlázás a Kupán, de végre valakinek megjött az esze” -mondta „Még az is lehet, hogy beülök a hajó kormánya mögé.” Igazán nem tudni, hogy mennyire vehetjük Big Dennis szavait komolyan, mert tudomásunk szerint a hír hallatán tárgyalásokat folytat Berecz Zsomborral.(aktuális finn-dingi világbajnok) a kormányosi pozícióról.

 

James Spitthil kétszeres Kupa győztes kicsit nyersen fogalmazott amikor megkérdeztük mi a véleménye. „Vitorlázzon el a faszom Új Zélandra lábon” – mondta. És hát lássuk be, némi igaza van a megteendő távolság okán.

 

Még nem látszik milyen hatással lesz a Kupára ez a döntés, Minden esetre egy hagyomány nem változik, az America’s Cup ismét a világ vitorlázásának középpontjába került.