Már nyomokban látható volt egyfajta megoldás Soponyai Géza Avatarján. Most egy “hagyományos” wing készült.

Mi is az a wing? Amikor egy hajón már nem a hagyományos értelemben vett vitorla van, hanem tulajdonképpen egy szárny, akkor azt valahogy el kell nevezni. Például szárnynak. No, de, hogy mindenki tudja, hogy ez nem a repülőgépszárny, hanem egy vitorla, ezért az angol megfelelője talán jobban passzol. Wing.

Csakúgy mint az Avataron lévő lehúzható wing-et ezt is Fekete László tervezte és építette. Magassága 19 méter, felület 88 nm, súlya 290 kg Ez már az AC-ról ismert rendszer magyar testvére, sok sok hazai fejlesztéssel.

Fekete László a következőképpen mesélte az első próbáját, ami nem a vizen, hanem a budaörsi reptéren zajlott:


A HUNGARIAN WING felállítását a Budaőrsi repülőtéren délelőtt 1o -kor kezdtük, egy eléggé leharcolt, de olcsón bérelhető daruval. Az emelés simán ment, a repülőgépek rögzítésére beásott koloncokhoz egyszerűen sikerült a 2-2 oldal vantnival pozicionálni. A felállítással az volt a célunk, hogy a rendszer morgató elemeit kipróbáljuk,mozgatás közben ellenőrizzük. Meteorológia figyelésével sikerült egy nagyon kellemes napos időt kiválasztani,kellemes gyenge szellő fújdogált, a szárny nagyon jól működött, állítottunk egy kis íveltséget- állásszöget és a sotton már érezhető volt az emelőerő.  Két órát állítgattunk, csodálkoztunk mi konstrutőrök, építők, repülősök mert még így összeszerelve alulról nézve nem láttuk.


Nyugodtan kiadtuk a darusnak az utasítást lehet leengedni. Lefektetés után elkezdtük a darabokra szerelést , az alkatrészeket egyenként bevittük a hangárba,összecsomagoltuk, és most nyugodtan várjuk a tavaszi próbákat a Balatonon. A felállításról -leszerelésről videó készült, vágás után közreadjuk. Köszönjük az eddigi érdeklődést, figyelmet.a


HUNGARIAN WING csapata nevében Fekete László

A kiváncsiság nem hagyott nyugodni, és rákérdeztünk, hogy melyik hajón fogják elöször tesztelni.


Első alkalommal a SPONZIN


(Sponsor Wanted)


teszteljük,van egy külföldi megkeresés m1-re, de megállapodtunk Vándor Robival


(One d’or katamarán)


is próbákról. Az árboctalp szinte bármire felszerelhető, a vantnierők nem nagyok, csak a visszaállíító nyomatékot kell elviselni.

Kiváncsian várjuk a vizi próbákat tavasszal. Addig is néhány kép magáról a

Hungarian Wing-

ről:


















Forrás: http://www.facebook.com/HungarianWing?ref=ts&fref;=ts