A november 29-i MVSZ Elnökségi ülés anyagában érdekes határozatot leltem.

Valamikor elhatároztam, hogy a vitorlázást csak az általa okozott érzés oldaláról fogom megközelíteni és a SAILING.HU nem vesz részt parttalan, céltalan vitákban és háborúkba beleszállni sem kíván. Mostanság sem szeretnék,mégis úgy érzem, nem lenne baj néhány dolgot szóvá tenni, amit feleslegesnek, haszontalannak és rombolónak érzek.


2. sz. határozat

(Egyhangú igen – 8 fő)

A Magyar Vitorlás Szövetség 2012. évtől a Szövetség hivatalos éves versenynaptárában nem tünteti fel azokat a versenyeket, amelyek kiírása az adott tárgyévet megelőzően 5 éven keresztül, megszakítás nélkül minden évben, azonos rendezési körülményekkel (útvonal, versenynapok száma, versenynév) megrendezett versenyekkel azonos időpontban és hasonló tartalommal (útvonal, versenypálya) kerülnek kiírásra.

Alig egy év telt el azóta, hogy a Magyar Vitorlás Szövetsége Elnöksége deklarálta a sportszolgáltatási díjat, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Hogy jogosan vagy sem, azt most nem témája az irományomnak. Ebben a szolgáltatás egyik része az volt, hogy a verseny megjelenik az MVSZ versenynaptárában. Ezzel a határozatával ezt a szolgáltatást megszüntette az MVSZ.

A gond itt az, hogy a megadott paraméterek messze nem garantálják azt, hogy az egy jó verseny lesz. A tradíció nem egyenlő a szinvonallal. Sőt a tradició időnként gátat szabhat a fejlődésnek. Azon kívűl a határozat nem fogalmaz pontosan. Ez alapján például büntetve lehet egy keszthelyi rendezésű verseny, mert éppen Füreden van egy másik verseny, ami a szabályoknak megfelel. Holott Keszthelyről senki nem akart éppen Füreden versenyezni. De, ez igaz egy agárdi versenyre is akár, mert éppen rossz időpontban van. Vagy fordítva. Hogy már a Mályi vagy Fertő-tóról ne is beszéljek.

Félreértés ne essék, nem kötözködni akarok, hanem rávilágítani a határozat hiányosságaira. Értem azt, hogy a dolog elsősorban a nagyhajózásról szól, de ezt nem az azt olvasónak kéne kitalálnia, hanem a határozatnak kellene tartalmaznia. Azt is mondhatnám, hogy ez a határozat alapszabály ellenes, hiszen a tagoknak joga van az MVSZ versenyrendszerét használni és a versenynaptár ennek szerves része.

Véleményem szerint ezt a dolgot nem kéne ily módon szabályozni, de ha már a versenyrendszer konszolidációja a cél, akkor talán célravezetöbb lenne konkrét versenyeket meghatározni akár a jelenleg leírt feltételek felhasználásával kiválasztva. Ezeket támogathatná az Elnökség úgy, hogy kiemelt versenyeknek kezeli, tekinti azokat. De a tiltás jelen esetben nem vezet eredményre. Ráadásul a dolog nem olyan szigorú.

Ma már több olyan nagy látogatottsággal bíró Internetes portál is van aki megjelenteti a vitorlás versenyeket és eredményeket attól függetlenül, hogy az MVSZ ezt teszi, vagy nem teszi. Tehát a határozat ebben a formában inkább egy olyan öngól, mint az olimpia éve elötti válogatási rendszer felrúgása: Ettől nem lesz jobb, viszont az MVSZ megitélésén ront.