Három magyar vitorlázó már biztosan indulhat Tokióban

 

Újabb hajóosztályban szerzett olimpiai kvótát a magyar vitorlázás, a Laser Standard osztályban a japán Sakaiminatoban rendezett világbajnokságon Vadnai Benjamin a 20. helyen végzett, ezzel megszerezte a versenyen kiosztható öt tokiói indulási jog egyikét. Ebben a hajóosztályban a tokiói játékokon összesen 35 egység szállhat vízre.

 

A világbajnokságon 156 hajó állt rajthoz, közöttük a két magyar, Vadnai Benjamin és testvére, Vadnai Jonatán. A tavalyi és az idei nemzetközi szezonban elért eredményeik alapján mindkét versenyző számára reális esély volt a kvóta megszerzésére a világbajnokságon, ahol öt újabb indulási jog talált gazdára. A világbajnokság előtt nem sokkal rendezték a 2019-s Világkupa sorozat utolsó fordulóját az olaszországi Genovában, amit Vadnai Jonatán nyert meg. Ugyanezen a versenyen pedig az összetett eredménybe kétszeres súllyal számító, a verseny első tíz helyezettje számára rendezett úgynevezett éremfutamon pedig testvére, Vadnai Benjamin futott elsőként a célba.

 

Vadnai Benjamin a világbajnokságon kiegyensúlyozottan versenyzett és a verseny során végig kvótaszerző helyen volt. Az egy hetes, 12 futamból álló verseny során a legjobb pozíciója az 5. volt, a legrosszabb a 21. (de ez még mindig kvótás helyezés volt), az utolsó, mindent eldöntő nap előtt pedig a 16. helyen állt, ami a kvótára pályázó versenyzők között a második pozíciót jelentette. Az utolsó napon rendezett két futamon pedig olyan helyezéseket ért el, amelyek bebiztosították az olimpiai indulási jog megszerzését. Testvére, Vadnai Jonatán a 31. helyen végzett.

 

 

A Vadnai Benjamin által most megszerzett olimpiai kvóta a magyar vitorlássport harmadik tokiói kvalifikációja. A tavaly a dániai Aarhusban rendezett összevont világbajnokság volt az első kvótaszerző lehetőség, ott két magyar egység szerzett indulási jogot. Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztályban világbajnoki címével szerzett kvalifikációt, Érdi Mária a női Laser Radial hajóosztályban szerzett 8. helyével lett résztvevője a 2020-as tokiói olimpiának.