Ha igazán elszánt vitorlázó vagy, télen sem kell lemondanod kedvenc hobbidról. Ne hagyd, hogy a hideg az utadba álljon; akár túrázni, akár versenyezni szeretnél, októbertől áprilisig is megtalálhatod a módját!

 

David Gerber Quantum szakértő és Farr 40 versenyző sokat vitorlázott Észak-Amerika északi vidékein, és most megosztja tíz legjobb tanácsát, hogyan tartsd magad melegen a következő téli vitorlás kalandodon.

 

1. Maradj száraz!

Télen a szárazság fél melegség. A legkönnyebben akkor fogsz átfázni, ha vizes leszel, ezért mindenképp szükséged lesz egy megbízható viharruhára és csizmára. Ha jó minőségű technikai öltözetet veszel, az évekig kitart majd melletted, ezért érdemes befektetni. Kérdezősködj ismerőseid között, kinek melyik márka vált be, válassz körültekintően!

 

2. Réteges aláöltözet

Egy dolog, hogy száraz maradsz, de a megfelelő aláöltözet nélkül még így is fázhatsz. A hideg levegő a vízen még hidegebbnek érződik és a magas (hideg) páratartalom sem segíti a komfortérzetet, bemászik a bőrünk alá. Hosszú aláöltözet, vastag gyapjúzokni, alákesztyű és egy vastag pulóver mind alapdarabok.

 

„Ami biztosan helyet kap a téli vitorlás ruhatáramban, az egy vastag gyapjúpulóver. Meleg és kényelmes darab, a gyapjúrostok elrendeződésének hála több hőt tud tárolni, mint a szintetikus anyagok. Ha nem is teljesen vízálló, de sok nedvességet el tud nyelni, mielőtt még vizesnek érezném. A pamutot viszont nem ajánlom, főleg alsó rétegnek nem. Nem ereszti át a nedvességet, ezért ha megizzadsz, az rajta marad a bőrödön és hamarabb kihűlsz” – osztja meg David saját rutinját.

 

3. Kéz- és lábmelegítők

A legtöbb sportboltban kaphatók újrafelhasználható kéz- és lábmelegítők, amik pár órára extra meleget biztosítanak a csizmába vagy a kesztyűbe rejtve. Figyelj rá, hogy közvetlenül ne érintkezzen a bőröddel, mert megégethet!

(Kaphatók eldobható változatok is, de ezeket környezetvédelmi okokból nem ajánljuk.)

 

4. Nyak- és arcmelegítők

Azok a csősálak, amiket nyáron a napsugarak ellen hordtál, télen kiváló szolgálatot tesznek a hideg ellen. Akár három is elfér a fejeden: egy a füledet melegíti, egy az arcodat védi, egy pedig a nyakadat. Kaphatók kifejezetten télre tervezett vastagabb maszkok is, ha fázós vagy, ruházz be egy ilyenre!

 

5. Védd a szemed!

A hideg szél gyorsan kifújja a szemedet, amitől könnyezni kezdesz és az arcod megfagy – na meg nem is látsz rendesen. Ha a napszemüveg nem elég, ne félj a síszemüveg után nyúlni, ez a szemedet és a körülötte lévő bőrt is védi. A legjobb, ha polarizált lencséje van ennek is, így a napsugarak csillogása a vízen kiszűrhető, jobban látod az érkező szelet. Hasznos, ha a síszemüveg lencséje cserélhető, és a polarizált mellett átlátszó lencsét is be tudsz illeszteni: ködös időben vagy naplemente után hálás leszel érte.

 

 

6. Ne lakomázz!

Sose egyél annyit, amennyi beléd fér. A nehéz és nagy adagok nagyon megterhelik a szervezetet, ami így az energiát az emésztésre fordítja, nem arra, hogy melegen tartson. Egyél inkább többször kevesebbet, főleg lassan felszívódó szénhidrátokat és fehérjét.

 

7. Üríts, ha kell!

Ha pisilned kell, pisilj, ne tartogasd. A tested meglepően sok energiát használ arra, hogy a húgyhólyagban lévő folyadékot melegen tartsa, ezért, ha érzed, hogy menned kell, minél hamarabb üríts, ne pazarold erre az energiád.

 

8. Meleg italokkal hidratálódj!

Hidegben is szükség van a megfelelő mennyiségű folyadékra, de nem csoda, ha nem szívesen iszol két liter hideg vizet. Szerezz be egy nagy termoszt, töltsd fel forró teával és abból kortyolgass rendszeresen. Versenyen nyilván szóba se jön, de túrázás közben sem érdemes a laposüveg tartalmával melengetni gyomrodat. Az alkohol valójában nem melegít, sőt! Az ereket kitágítja, ettől fut végig rajtad a kellemes bizsergés, de pont emiatt valójában ilyenkor több hőt adsz le, mint alkohol nélkül. Tartogasd a szeszesitalt a parti mulatságra!

 

9. Mozogj!

Sokat segítesz testednek, hogy melegen tartson, ha nem ücsörögsz egyhelyben dideregve. Pörgesd fel a vérkeringést mozgás által, még akkor is, ha épp nincs semmi dolgod. Találj valamit: tisztázd ki a köteleket, vagy a spit, vagy csak csinálj pár guggolást, karkörzést. Hidd el, máris javulni fog a közérzeted!

 

10. Jégvitorlázz!

Van egy jó oldala a kemény télnek: ha befagynak a tavak, lehet jégvitorlázni! Azonban ahhoz, hogy valóban felhőtlen legyen a szórakozás, érdemes betartani az alapvető szabályokat. Egyrészt a fent említett tanácsok, a meleg öltözet, hidratálás és mozgás ugyanúgy vonatkozik erre is. Másrészt csakis akkor merészkedj a jégre, ha azt a hatóság már biztonságosnak nyilvánította. Lehet, hogy a partközelben stabilnak tűnik, de beljebb még sok a rianás, betörhet a jégvitorlás alatt vagy alattunk. Ha jégre megyünk, sose tegyük egyedül, vagy legalább értesítsünk valakit a parton, hogy merre készülünk és mikorra tervezünk visszatérni. Legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, vízálló tokban, könnyen előszedhető helyen, hogy ha szükséges tudjunk segítséget kérni.