Mielőtt ennek a terméknek a leírásába belevágnánk, el kell mondanom, hogy nem nagyon vagyok műszer párti. Legalábbis addig, míg nem tudom azt készségszinten kezelni. Azt gondolom, hogy pár évtized tapasztalatot nehezen tud pótolni az elektronika és jó sokáig csak nehezíti az ember életét. Talán még igazam is volna, hacsak az elektronika nem tud olyat, amit korlátozott látási viszonyok között én nem.

 

Egy verseny sokszor már a rajt pillanatában eldől. Az N360 Pro óriási segítséget tud nyújtani a rajt előtti káoszban. A legfontosabb információkat mutatva hozzásegít ahhoz, hogy a rajtunk a lehető legtökéletesebb legyen. Az öt perces rajteljárás alatt hangjelzés kíséretében visszaszámol és mutatja a sebesség függvényében a rajtvonaltól való távolságot.

 

Ez önmagában nem lenne nagy dolog, de az alábbiak talán bizonyítják, hogy segítségével kézben tudjuk tartani a dolgokat egy káoszos rajtnál is.

 

Használata nagyon egyszerű: a rajtvonal két pontján egy-egy kattintással meghatározzuk a vonal helyzetét, s ezután mindig pontosan látjuk, hogy a hajó hány méterre van még a rajtvonaltól. A hátralévő másodpercek és a távolság ismeretében tökéletesen, az optimális pillanatban és maximális sebességgel rajtolhatunk el. És ami időnként igen fontos, kihasználhatjuk a rajtvonal belógásából származó előnyt is.

 

A rajtlövés pillanatától folyamatosan mutatja a sebességet és az irányt, sőt segít abban is, hogy egy jó rajt után a cirkálószakaszon, vagy akár a hátszél szakaszon megtartsuk a jó helyezést. Ugyanakkor segíthet feljönni a mezőnyben is, pontosan mutatva, mikor érdemes fordulnunk.

 

Az NS 360 Pro-t a legmodernebb technológiájú 9 tengelyes giroszkópos mágneses digitális iránytűvel is ellátták, továbbá az NMEA szabvány szerint kapcsolatot tud létesíteni a hajón lévő más műszerekkel, pl. szélműszerrel is. Így a beépített VMG kijelző segítségével mindig a legoptimálisabb sebességgel roboghatunk a legjobb vonalon a bója, vagy akár a cél felé.

 

Sötétedés után sem hagy cserben. Szürkületkor automatikusan bekapcsolódó (NS 360 Pocket V2* esetén bekapcsolható) borostyán-sárga háttér világítása lehetővé teszi, hogy az éjszakai hajózás során is helytálljon.

 

Az NovaSail termékei a verseny során rögzítik a megtett útvonalat, ami Bluetooth-on keresztül számítógépre vihető és elemzésekhez felhasználható. Nem csak azt nézhetjük meg hogy, hol, mikor és milyen sebességgel vitorláztunk, de akár előre is rögzíthetünk útvonalakat és útpontokat.

 

Természetesen vízhatlan, amiről meg is tudtunk győződni az első használat során, ahol alul is víz volt és felül is. Egy szál ceruzaelemmel elüzemel 30 órát. De elsődleges előnye abban rejlik, hogy kiválóan használható olyan helyen, ahol a legénység minden tagjának foglalt a keze és nincsenek drága műszerek a hajón, amik akár egy tabletre is tudnak információt szolgáltatni.

 

Maga a műszer kategóriájában könnyedén vezető szerepbe kerülhet, a kompaszának, gps-ének és kompaktságának köszönhetően.