RS 21: 21 lábas nyitott one design versenyhajó, felhúzható kiellel

 

Budapest, 2018. január 16. – A brit RS Sailing, Európa egyik vezető jolle gyártója új, izgalmas, sok lehetőséget rejtő sportos tőkesúlyos vitorlással jelent meg a nyitott, könnyen szállítható versenyhajók piacán. Az RS 21 one design hajótól a szakemberek azt várják, hogy gyorsan elterjed majd, mert kialakítása és árképzése klub- és regionális flották létrehozására predesztinálja. 1,38 méteres merülése miatt a Balatonon is komoly jövőre számíthat. A hajót a düsseldorfi hajókiállításon ismerheti meg a közönség.

 

 

A hajó konstruktőre, Jo Richards (Whitehouse Yacht Design) az RS Sailing megbízásából könnyű, kiemelkedő teljesítményű, de nagy formastabilitással rendelkező hajót és markáns, szerethető vonalakat tervezett. A 21 lábas vitorlás 675 kilogrammos súlyának fele a T-kiel bulbájában található. A tréleren történő szállításhoz vagy sólyázáshoz a tőkesúly majdnem teljes egészében felhúzható. A kormány a fartükörre kívülről függesztett megoldással került kialakításra.

 

„Ez a 6,43 méter hosszú és 2,20 méter széles sporthajó komoly lehetőséget biztosít a klubok és a nemzeti szövetségek számára egy egységes, sokoldalú one design versenyflotta kialakítására. Egyszerre elégíti ki a világszerte egyre nagyobb számú klubvitorlázó, valamint a vitorlás iskolák és vitorlás klubok sportos és attraktív vitorlázás iránti igényét, s mindezt kivételesen elérhető áron″ – emelte ki Seidl Gábor, az RS Sailing Hungary vezetője.

 

 

A karbon árbóc a szállíthatóság érdekében kéttagú és az összerakást követően kézzel könnyedén felállítható. Az RS 21 két különböző vitorlázattal (Racing/Club) is megvásárolható, hogy a különböző funkciók – verseny és élményvitorlázás – igényeit is kielégítse. Az orrsudár markáns, meghatározó eleme a modern vonalvezetésnek. A kihúzható orrsudárra egy genakker vagy egy betekerhető Code Zero is felhúzható, amelyek bármelyikével garantált a biztonságos rohanás.

 

Az RS 21-nek nincs kabinja. Itt minden a funkcionalitást és a vitorlázás sportos élményét szolgálja, a cuccok és vitorlák elhelyezésére egy vízhatlan tároló szolgál a hajó orr-részében. A versenylétszám három-négy fő, de az RS 21-et akár két fő is biztonsággal vitorlázhatja.

 

A – kívánságra – gyárilag beépített Torquedo villanymotor képes az RS 21-est biztonsággal a kikötőbe juttatni minden körülmények között. A szegmensben elsőként kapható elektromos meghajtás tervezése során külön figyelmet fordítottak az egyes elemek elhelyezésére.

 

Az RS 21-es hajó árát és a rendelkezésre álló opciókat a düsseldorfi világpremieren hozzák nyilvánosságra. Seidl Gábor sejtetni engedte, hogy az izgalmas sporthajó bevezető ára 27-28 ezer euró körül lesz.

 

A brit RS céget elsősorban jolléiról ismerik szerte a világon. Nevéhez fűződik az egyik legsikeresebb kétszemélyes utánpótlás osztály, az RS Feva és az RS 500 és RS Aero hajók megalkotása, amelyekkel több száz fős flottákban vitorláznak szerte a világon.

 

AZ RS Sailing Hungary Kft. 2015 óta forgalmazza Magyarországon az RS hajókat. A cég az eltelt időszakban több mint negyven hajó értékesítésével a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. Nemcsak hajóikkal, szállítási és szervizszolgáltatásaikkal hívták fel magukra a figyelmet, hanem színes programkínálatukkal is: nyílt napokkal, parti programjaikkal és versenyeikkel. Egyedülálló jollebérlési szolgáltatásuk, edzői és vitorlázói továbbképzéseik igen népszerűek. A vállalkozás és a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület közös tevékenysége lehetőséget teremt mindenki számára a vitorlázás kipróbálására, a sport megismerésére.

 

RS 21 Specification 2018

 

Az RS 21-ről, és a többi RS hajóról a www.RS-Sailing.hu és a www.vgye.hu oldalon talál további információkat.