A 36. America’s Cup aucklandi rendezőségét megrázta a hír, hogy a Malta Altus visszalép az elkövetkező Kupától.

 

A máltai vitorlázás történelmi pillanata lett volna az AC szereplés, de az álom továbbra is csak álom marad.

 

Ez egy kiábrándító eredmény” Mondta Grant Dalton, a Team New Zealand főnöke a mai (pénteki) nyilatkozatában.

„A máltai Altus Challenge-nek erős csapata volt, köszönhetően a csapathoz csatlakozó néhány nagy tapasztalattal rendelkező, rutinos Kupa résztvevőnek .

 

A kivonulásuk nem csak az esemény számára szégyen, hanem azok számára is, akik keményen dolgoztak, hogy rajthoz állítsák a csapatot. Reméljük, hogy az elkövetkező időszakban továbbra is azon dolgoznak, hogy a jövőben képesek legyenek elindulni a 37. AC-n.”

 

További két csapatnak bizonytalan a pénzügyi háttere. A Stars and Stripes USA és a DutchSail komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy július 1-én lejáró határidőre meg tudják erősíteni az indulásukat.

 

 

A Times of Malta februárban arról számolt be, hogy Pasquale Cataldi, a csapat olasz tulajdonosa nem tudott megállapodni a kormánnyal, hogy segítsen neki erős kihívást létrehozni 2021-re. Azóta azonban kevés információ áll rendelkezésére a kihívás sorsáról.

 

„Azt akarjuk, hogy a Prada Kupán minél több csapat vegyen részt.” – nyilatkozta a Luna Rossa csapatfőnöke, Laurent Esquier.

 

„Bár mindent megtettünk, hogy segítsük a csapatot, nem tudták megteremteni a az AC induláshoz szükséges feltételeket. De továbbra is garantáljuk, hogy egy egy magas színvonalú, izgalmas Prada Kupát kapunk a Team New Zealand kihívójának kiválasztására.”

 

Várjuk a többi kihívó híreit.

 

szerk: Jelenleg a 36. AC-n 6 csapat van: A Emirates Team New Zealand, mint védő és a kihívók, a Luna Rossa Challenge (ITA) American Magic (USA) Ineos Team (UK) Stripes and Stars Team (USA) DutchSail AC36 (NED). Az utóbbi két csapatnak még bizonytalan az indulása az anyagi hátter miatt.