Bemutatjuk a Balatonon jól ismert és népszerű NAU 330 és 311 típusok utódját, a NAU-TEN-t.

 

A modellcsalád 1999-ben kezdődő sikeres pályafutása után vadonatúj típussal jelentkezünk a 10 méteres kategóriában, amiben 35 év minden hajóépítői –versenyzői tapasztalata összpontosul. Napjaink igényeihez igazított tartalommal és még jobb menetteljesítménnyel szeretnénk megörvendeztetni a vitorlázás szerelmeseit. Cégünk mindig élen járt a performance cruiserek fejlesztésében, amit bizonyít az is, hogy a Balaton három legsikeresebb osztályszövetsége Nautic típusokra épül. Célunk a NAU-TEN-nél is az osztályépítés-közösségformálás, hiszen ez nekünk nem csak egy hobbi, hanem életforma.

 

 

A hajó tervezésénél számos új megoldást alkalmaztunk, amelyek javítják a kezelhetőséget, vagy az esztétikát, ami nem utolsó szempont egy ilyen hajó esetében.
A NAU-TEN a Balatonra optimalizált, felhasználóbarát és egyben teljesítmény orientált hajó, azon belül is napi vitorlázásra fejlesztett cruiser-racer, ami azonban túrázásra is alkalmas a legszükségesebb kabinfelszereléseknek és a hat kényelmes fekhelynek köszönhetően. A hajó belseje a minimál design trendet követi, nélkülöz minden felesleges „sallangot”: a cél a funkció, illetve az ideális paraméterek.

 

 

Az új tőkesúllyal megoldást kínálunk a nagyszámú legénység problémájára. A legtöbb esetben gondot jelent versenyekre 6-8 embert csatasorba állítani, illetve túrázás alkalmával is előny, ha két ember könnyedén elboldogul a hajó kezelésével.

 

Az 1100 kg-os tőkesúly két méteres merülésével extra visszaállító nyomatékot biztosít a mindössze 2600 kg-os össztömeg mellett, így akár versenykörülmények között is elegendő négy fő a hajó által nyújtott lehetőségek maximális kihasználására. A már jól bevált elektrohidraulikus emelőrendszer itt is választható opció.

 

 

A hajótest külső kialakítása a legfrissebb trendek szerint valósult meg, szem előtt tartva a könnyű kezelhetőséget és a tágas kokpitot, ahol különálló egységként berakható háttámlák teszik kényelmessé a túrázást, vagy a kikötői beszélgetéseket a hajó fedélzetén. A már megszokott és bevált Harken deckszerelvények jól funkcionálnak egy könnyed túrázásnál, vagy akár szoros versenykörülmények között.

 

 

Újdonság a Facnor verseny fockroller rendszere, amely gurtnis kialakításának köszönhetően a rollerkötél szorulása nélkül könnyen-gyorsan felcsévélhető a génua.
Bő szélben a fix, de szükség szerint lecsavarozható orrsudárról könnyen kezelhető gennakerrel hozható siklásba a hajó.

 

A rudas kormány mellett –amelyet a jól bevált JEFA önbeálló tűgörgős csapágyazással szerelünk- új opció a szintén JEFA gyártmányú dupla körkormány. Impozáns megjelenése mellett a kokpitban való közlekedést is segíti, amelyet a süllyesztett grósz traveller sín tesz teljessé.

 

A másodlagos meghajtás terén is frissítettük a palettát.

 

A hagyományos beépített Volvo Penta dízelmotor mellett választható egy 10 LE-s rejtett külmotor, amely több előnnyel is rendelkezik: kisebb súlyú, egyszerűbb rendszer, egyúttal költséghatékonyabb.

 

A harmadik opciót a zöld energia kedvelőinek szánjuk: elektromos meghajtással is szereljük a hajót azoknak, akik stresszmentesen közlekednének két kikötő között, nem szeretik a motorzajt és a tankolással járó kellemetlenségeket.

 

NAU-TEN

 

Hi Performance cruiser-racer
tavi vitorlázásra optimalizált

 

Technikai adatok:

 

Tervező: Andrej Justin

Gyártó: Nautic Boat Kft

Teljes hossz: 9990 mm

Vízvonalhossz: 9850 mm

Teljes szélesség: 3330 mm

Belmagasság: 1800 mm

Merülés: fix / emelhető tőkesúly: 1980/1980-1580 mm

Tőkesúly: 1100 kg

Teljes súly: 2500 kg

Tőkesúly/ teljes súly arány: 44%

Fekvőhelyek: 6+2

 

 

 

 

Hajótest:
Vákuuminfúziós eljárással készült multiaxiális üvegszövet – PVC szendvics szerkezetű, gélezett felület

Fedélzeti szerelvények:
Harken sínek, kocsik, csigák, Facnor FD racing profil vorstag

Rudazat:
Sparcraft Performance alumínium árbóc két pár száling, Dyform állókötélzet.

Vitorlázat:

Grósz 41 m², square-top szabással
Genua 29 m², 3 lattnival
Gennaker 154 m²

 

Az elmúlt közel húsz év tapasztalatai alapján bízunk benne, hogy ez a hajó is elnyeri a magyar vitorlázó társadalom tagjainak tetszését és minél több sporttársat üdvözölhetünk majd a Nautic Hajókkal Vitorlázók Közösségében.

 

Üdvözlettel: a Nautic Boat csapata

Nautic Boat Kft H-1203 Budapest, Köves út, Kapitánypuszta
Tel: +36-1/284-8729 Mobil: +36/30-9415-407
Internet: www.nauticboat.hu E-mail: info@nauticboat.hu, nauticboat@t-online.hu