Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata a magyar bajnok

Orosz győzelem született a Balatonon a Dragon Európa-bajnokság bemelegítő versenyének számító Sonnenschein Kupán, amely egyben a vitorlás hajóosztály magyar bajnoksága is volt. A szombaton zárult regattán a legjobb magyar egység a kilencedik helyen végzett.

 

 

A megnyitón Böröcz István, a rendező Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója és Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke köszöntötte a versenyzőket, akik számára a bajnokság elsősorban nagy megmérettetésre, az Európa-bajnokságra szóló felkészülést szolgálja.

 

Könnyű észak-északkeleti szélben kezdődött meg az első futam szerda délután. A balatoni körülményeket a monacói színekben versenyző, német Jens Rathsack kormányozta egységnek sikerült a legjobban megismernie: az első futamban rajt-cél győzelmet arattak, és a második futamban is többször vezettek. A második, este fél 7 óra tájban befejeződött futamot végül a japán hajó nyerte, amelynek kormányánál az America’s Cup győztes, többszörös párosverseny-világbajnok ausztrál Peter Gilmour ült.

 

Csütörtökön a Balaton felett jövő-menő zivatarok megakadályozták a vitorlázást, egész nap alatt nem alakult ki olyan szél, amelyben versenyezni lehetett volna. Péntek reggel viszont egész napra stabilizálódott az észak-északkeleti szél, amely – noha sokat változtatta irányát és komoly próbatétel elé állította a csapatokat – újabb négy futam megrendezését tette lehetővé.

 

 

A csapatok komoly erőbedobással küzdöttek a 9-13 csomós szélben, és az újra meg újra megerősödő esőben. A nap a legjobban a tavalyi világranglista-második orosz egységnek, a Dmitrij Szamokhin vezette Rocknrolla nevű orosz csapatnak sikerült. Megnyerték a harmadik és negyedik futamot, és összesítésben végül átvették a vezetést.

 

Az EB-n a legjobbak közé várt magyar hajó, a Johanna egyelőre inkább előkészületi versenyre való formában vitorlázott. Noha szereztek egy második helyet, jobbára inkább az élboly mögött vitorláztak.

 

Szombatra megérkezett a nyár a Balatonra, a napsütés azonban szélcsendet hozott, így nem sikerült újabb futamot rendezni. Maradt a hat futam után kialakult eredmény: első lett a Rocknrolla (Dmitrij Szamohin, Alekszej Busujev, Andrej Kiriljuk), második helyen az egykori orosz 470-es olimpikonok csapata (Igor Ivasincov, Alex Musicenko, Szlava Varnacskin) végzett, a bronzérem pedig a Jens Rathsack csapatának jutott.

 

 

A magyar hajók nem igazán kamatoztatták a helyi viszonyok ismeretét. A magyar bajnoki címet végül a nemzetközi értékelésben kilencedik helyen zárt Johanna (Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly) szerezte meg, a bajnoki ezüst a Gömbös Lóránd kormányozta Nyári Mikulásnak, a bronz pedig a 7Arts (dr. Tenke Péter) csapatának jutott.

 

A legjobb klasszikus (1973 előtt épül hajó) a brit Blue Haze lett, a legjobb magyar klasszikus pedig a Nemecsek csapata.

 

A teljes végeredmény itt olvasható: https://bit.ly/2IONSRN

 

A nemzetközi Dragon vitorlás hét vasárnaptól az Európa-bajnoksággal folytatódik Balatonfüreden. Délután egy tesztfutamra kerül sor, este hat órakor pedig megnyitó a Gyógy téren. Az első éles futam tervezett időpontja hétfő 11.00 óra.

 

A Dragon Európa-bajnokság rendezése csak támogatókkal és kiváló partnerekkel lehetséges. Ezért a szervezők e helyütt is köszönetet mondanak a versenyt támogatóinak és partnereinek: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Marinepool, Novofer Zrt., Dell EMC, Quantum Sails, Homola Pincészet, Szt. Donát Pincészet, Kreinbacher Birtok, Öregtanya, Hotel Silverine, Balatoni Hajózási Zrt., Live PR, SailingBooks.hu valamint Hungária Yacht Club és Magyar Vitorlás Szövetség.